"Kista One har det bästa läget i Kista"

Areim har funnits i Kista sedan 2008. I dag har de fyra fastigheter där på sammanlagt 75 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta, vilket gör dem till den fjärde största fastighetsägaren i området.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Efterfrågan är väldigt god i Kista. Vi kommer att ha hyrt ut alla våra vakanta lokaler under nästa år", säger Per Sallmén. Kista One och Kista Next är två av deras fyra fastigheter i Kista.
Bild: AreimDen fastighet som de profilerar mest är Kista One, som ligger vid Jan Stenbecks torg. Där pågår just nu en ombyggnad för att skapa high street-shopping i två våningar längs med Kistagången. Där har bland annat Ica to go, HiFi-klubben, restaurangen Panini och Espresso House flyttat in. I fastigheten på 40 000 kvadratmeter är cirka 5 000 kvadratmeter handel och service.

Areim har även placerat fläktarna på taket, där man även byggt till ytor på 300 kvadratmeter och skapat en signaturbyggnad, även entréerna har gjorts om.

– Här finns en receptionstjänst för alla hyresgäster samtidigt som vi har en vaktmästartjänst. Den kan du ringa om du till exempel har glömt lämna hunden på hunddagis, vill ha bilen besiktigad eller dina skjortor tvättade. Vi ser en ökad efterfrågan på den här typen av tjänster, säger Per Sallmén.

Etapp 1 av fastigheten på 20 000 kvadratmeter är i dag fullt uthyrd och bland kontorshyresgästerna finns Tele 2 och Enea data.

– Det här är det bästa läget i hela Kista. Det är otroligt centralt i korsningen mellan gallerian och Kistagången, Kistas kroppspulsåder.

Arem har ytterligare tre fastigheter i Kista. Kista Next, som ligger mot mässan till, har för närvarande en vakansgrad på drygt 70 procent med Samsung som största hyresgäst. Fastigheten Reykjavik köptes för ett år sedan. Den hyrs i sin helhet av Tele 2 och Stockholms stad och ligger vid Kista IP. Borgafjord 3 ligger bredvid Ericssons huvudkontor och hyrs även av dem.

– De valde oss för den smarta planlösningens skull. Av Ericssons alla kontor i Kista var medarbetarna i vår fastighet nöjdast i den senaste global service-undersökningen. Det är väldigt roligt, säger Per Sallmén.

Vad beror er satsning i Kista på?


– Det är en kombination. Dels har vi på Areim har en god kunskap om Kista och ett brett nätverk bland företagen. Vi är flera som arbetat med fastighetsbestånd i Kista tidigare. Dels tror vi på utvecklingen här.

De flesta företagen arbetar med telekom och IT, en bransch som de senaste tio åren visat stark motståndskraft mot konjunktursvängningar. En smartphone belastar det mobila nätverket tusen gånger så mycket som en vanlig mobiltelefon. I och med att allt fler skaffar smartphones är det företagen i Kista som måste hitta lösningar på nät med större kapacitet, bättre teknik och nya antenner. Sverige är världsledande inom det här.

– Att Stockholms stad satsar mycket på Kista och vill skapa en urban stadsutveckling betyder också mycket.

Vilka företag söker sig till Kista i dag?


– Det pågår en diversifiering av Kista. Sedan några år tillbaka är det inte bara IT- och telekombolag som söker sig hit, utan både handel och kontor. Vi ser att life science- och clean tech-företag är intresserade av att etablera sig här. Det kommer att leda till att det inte bara är manliga ingenjörer i 40-årsåldern som arbetar här, vilket är bra.

Är det svårt att hitta hyresgäster?


– Efterfrågan är väldigt god. Vi kommer att ha hyrt ut alla våra vakanta lokaler under nästa år. Men har man ett gammalt bestånd krävs stora renoveringar, det är en kräsen målgrupp.

Jämfört med skillnaderna på kontorens skick är prisskillnaden liten. Tillsammans med att företagen behöver bra lokaler för att attrahera de mest kompetenta medarbetarna väljer man nästan alltid det dyrare alternativet med internationell standard.

Vad tror du om framtiden i Kista för er och för området?


– Den är god. Det är bäddat för att många bra saker kommer att hända här. För oss ser det också bra ut med snart fyllda fastigheter. Vi har även nya projekt på gång i Kista som jag inte kan berätta om än. Men vi kommer att finnas kvar här länge, säger Per Sallmén.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration