Galleria med fokus på säkerhet

De minskar risken för bränder, brott och känslan av otrygghet. Kista Galleria tilldelades förra året två priser för sitt säkerhetsarbete. – Det är vår högsta prioritering att göra vad vi kan för att ingen ska skadas, säger gallerialedaren Jan Gösbeck.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Säkerheten är alltid en del i arbetet med köpcentrum. Vi vill skydda fastighetens värde", säger Jan Gösbeck.
Bild: Therese AronssonUnder 2011 tilldelades Kista Galleria två priser för sitt säkerhetsarbete. Det ena var "Årets Säkerhetslösning" under Retail Award, det andra "Årets Risk Managementlösning 2011" i och med Security Award.

– I branschen är utmärkelserna ett kvitto på att vi har varit framgångsrika och arbetat på rätt sätt när det gäller säkerhet. Det är en sporre för andra fastighetsägare. Men du och jag väljer inte galleria på grund av att den har fått ett säkerhetspris, säger Jan Gösbeck på Kista Galleria, som ägs av norska Vital Forsikring.

Jobbar med säkerheten


Sedan 2005 har Kista Galleria arbetat väldigt mycket med säkerheten. Ursprunget var flera grövre brott i anslutning till gallerian.

– Vi är fastighetsägare till en fastighet som är värderad till fyra miljarder kronor och måste säkerställa en fortsatt positiv värdeökning. Det absolut värsta som skulle kunna hända är att hela fastigheten brinner ner. Då kommer det att ta flera år att bygga upp den igen och våra 18 miljoner besökare kommer att ha hittat andra ställen att handla på.

Grunden i säkerhetsarbetet är därför ett extremt bra tekniskt brandskydd. För att minska antalet brott är Kista Galleria väldigt noga med vilka hyresgäster som man tar in. De kontrollerar vilka hyresgästerna gör affärer med och vad de har haft för verksamheter tidigare.

Osexigt


Man har även flyttat ut bankerna ur gallerian efter att det begåtts ett antal värdetransportrån. För att minimera riskerna har man installerat ett rörpostsystem för värdehantering där butikerna skickar i väg dagskassan med tuber. På så sätt minskas värdehanteringen och därmed riskerna för hot eller brott.

– Det är väldigt osexigt att prata om hög säkerhet. Men för dig och mig handlar det om att känna oss trygga. Det skapar vi med belysning överallt, bemanning i parkeringsgaraget dygnet runt, bevakningspersonal väl synlig och en ren och snygg galleria. Klotter existerar inte här, trots att vi teoretiskt sett borde vara väldigt utsatta. Allt det här skapar en trevlig handelsplats.

Säkerhetschef


Kista Galleria har en egen säkerhetschef, vilket är ovanligt. Jan Gösbeck berättar att det i andra gallerior ofta är driftcheferna som även får säkerheten på sitt bord.

– En säkerhetschef och investeringar i säkerheten kostar pengar, men vi anser att det är vad som krävs med en sån här fastighet. När vi berättar för branschkollegor vad vi gör skakar det till lite och öppnar deras ögon.

Nitiska elever


I Kista finns ett säkerhetsgymnasium som har en speciell kurs i galleriasäkerhet där praktisk utbildning förläggs i Kista. Samarbetet är ett sätt att vara med i säkerhetsutvecklingen och se vad gallerian kan bli bättre på.

– Eleverna är väldigt nitiska, vilket är nyttigt och ger oss inspiration. Men vi använder inte dem som vår främsta kunskapskälla.

Jan Gösbeck förklarar att under julhandeln besöktes gallerian av 75 000 personer per dag. I en så stor publik miljö kommer det att hända saker.

– Vissa blir kära, andra blir slagna på käften. Vi har förberett oss på alla tänkbara scenarior. Om något skulle hända vet vi hur vi ska agera. Säkerhetsarbetet innebär inte bara att risken för att det ska hända något minskar utan även att konsekvenserna om någonting händer blir mindre, säger han och tillägger.

– Det värsta som skulle kunna hända är att människor skadas. Det är vår högsta prioritering att göra vad vi kan för att det inte ska hända.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration