Två projekt i Kista

Det händer mycket i Kista. Här är ytterligare två projekt som kommer att ha stor betydelse för framtidens Kista. Innovation och miljö står i fokus.

Skriven av Therese Aronsson 2012-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Nod


Den 29 november sattes spaden i marken för den första etappen av Atrium Ljungbergs 700 miljoner-projekt Nod, som ska vara till för alla som är intresserade av samtids- och framtidsutveckling.
Artikelbild

Nod
Bild: Atrium Ljundberg


Nod, som är det första i sitt slag i Sverige, ska bli Sveriges främsta mötesplats för innovation och kreativitet inom informations- och kommunikationsteknologi (ICT). Det ska vara en plats där forskning synliggörs och korsbefruktas med andra verksamheter för att främja innovation och tillväxt.

Atrium Ljungberg menar att kvarteret både i arkitektur och mentalitet kommer att stå för den senaste tekniken och kreativiteten, och kommer att utmana traditionellt tänkande. Sammanlagt räknar man med en miljon besök per år. 2014 ska hela projektet stå klart och ha 25 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta. Bland hyresgästerna finns Stockholms universitet, som hyrt 7 100 kvadratmeter. Här kommer det även att finnas ett Digital Art Center, ett framtidsvisionärt innovationscenter.


Kista Gardens


Klöverns Kista Gardens ska fyllas med gröna kontor och grönskande planteringar. Först att stå klar är en Wingårdh-ritad byggnad som ska bli kontor åt Ericsson. Inom fem till tio år kommer Ericsson att ha fått flera grannar. Ytterligare ett kontorshus, på 20 000 kvadratmeter, ligger nu i startfållan.
Artikelbild

Kista Gardens
Bild: Klövern


Fastighetsägaren Klövern planerar ett 150 000 kvadratmeter stort område med kontorsfastigheter. Området har döpts till Kista Gardens, som dels syftar på planteringarna som kommer att finnas mellan husen, dels på de miljöcertifierade och energisnåla fastigheterna som ska byggas. Till exempel ska Ericssons fastighet Leed-certifieras.

Höjden på husen kommer att bli runt sex våningar och tanken är att de ska ge en stadskänsla med restauranger och butiker i bottenvåningen. De kommande fastigheterna ska byggas allteftersom Klövern hittar hyresgäster. De riktar sig framförallt mot stora företag som kan fylla en hel byggnad.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration