Qliktech – Lundaföretaget som gjort succé utomlands

Kan det vara så att Lund är den perfekta grogrunden för företag som vill nå internationell framgång och status? För det globala mjukvaruföretaget Qliktechs vd, Jonas Nachmanson, är svaret enkelt. – Jag tror att Lund har varit den perfekta etableringsorten för oss när det gäller att utveckla vår produkt genom åren.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-05-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Mjukvaruföretaget QlikTech har suttit på Ideon i Lund ända sedan företaget grundades 1993. Idag har de kunder i 95 länder och en omsättning som ökar med cirka 80 procent varje år. Framför allt är det den patenterade produkten Qlikview som har gjort dem välkända världen över. Det är ett verktyg för affärsinformation, där användaren får en enkel och överskådlig helhetssyn av sin data och information med ett enda klick.

Hur kommer det sig att Qliktech valde att etablera sig i Lund?


– Jag tror att det var mycket på grund av Ideon och närheten till universitetet. De båda grundarna till företaget hade även anknytning till Lund som stad.

Vad skulle du säga är de främsta fördelarna med staden?


– Nummer ett skulle jag säga, är att det finns en mycket bra arbetskraft här med många duktiga tekniker. Ideon erbjuder en kreativ och innovativ miljö dit många företag söker sig. Sedan är Lund i övrigt även en trevlig stad, där de flesta jag känner, inklusive jag själv, trivs väldigt bra.

Har ni haft nytta av att sitta i närheten av andra innovativa företag?


– Jag kan inte direkt påstå att vi har samarbetat särskilt aktivt med de övriga företagen som sitter här på Ideon. Men ibland händer det att man pratar med liknande företag gällande olika policys och liknande. Sedan är det naturligtvis en stor fördel att sitta i ett område där det finns en så stor samlad kompetens. Det är inte så att vi är ute och stjäl arbetskraft från andra företag, men det är helt klart en fördel ur rekryteringssynpunkt att finnas här. Framförallt med tanke på att universitetet ligger så nära.

Tror du att Qliktech någonsin kommer att flytta ifrån Lund?


– Nej, inte när det gäller delarna forskning och utveckling. Den verksamheten tror jag kommer att stanna kvar här. Vårt företag växer så att det knakar och finns nu i väldigt många länder, men själen och hjärtat kommer alltid att finnas i Lund.

Skulle du rekommendera andra företag att etablera sig här?


– Absolut!

Finns det något du tycker kan förbättras i Lund?


– Nej egentligen inte. Det är en trevlig stad och ett fantastiskt bra ställe när man ska driva ett företag. Det märker man framför allt på den expansion som hela tiden sker här. När vi startade vårt företag kunde man fortfarande se åkrarna här utanför, men nu är de långt borta.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration