Ideon Gateway – en stad i ett hus

Mitt i Ideon skapar Ikano Kontor nu Ideon Gateway – ett landmärke med höjd såväl utvändigt som invändigt. – För oss är det viktigt att inte bara bygga ett konventionellt kontorshus med fyra väggar och ett tak, utan att skapa en arbetsplats där innehållet är anpassat efter varje individuellt företag, säger Fredrik Åkesson, ansvarig på Ikano Kontor.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-05-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Hur skapar man en arbetsplats som tillgodoser människors behov på bästa sätt? Det här är en av Ikano Kontors viktigaste frågeställningar när de nu planerar det 19 våningar höga huset Ideon Gateway.

Enligt Fredrik Åkesson är det ett vanligt misstag när man utformar arbetsplatser idag att det fokuseras alldeles för lite på individerna och deras trivsel, och alldeles för mycket på kvadratmeter och yteffektivitet.

– Det är helt enkelt för lite fokus på kvalité och på att se till att medarbetarna har de bästa förutsättningarna för att sköta sina jobb på bästa sätt. Det här är något vi vill ändra på i Ideon Gateway.

– Vi arbetar inte längre på samma sätt som förr, då man satt vid skrivbordet sina åtta timmar om dagen. Idag handlar det i mycket större grad om möten mellan människor, så att dela in arbetsplatsen i fyrkanter fungerar inte längre. Vi kommer istället att satsa på att fylla huset med inspirerande och spännande mötesplatser.

Förutom skräddarsydda arbetsplatser kommer Ideon Gateway att erbjuda en hel del publika ytor och konferensmöjligheter. En gemensam restaurang och ett kafé ingår i konceptet och det finns dessutom planer på ett hotell. Det här skulle innebära att huset blir tillgängligt under dygnets alla timmar.

Möjlighet till idébyten


En annan viktig parameter i att skapa en dynamisk arbetsplats är att hitta en bra mix av olika typer av företag. Fredrik Åkesson beskriver det som att skapa en stad i ett hus, med möjlighet för företag att mötas och byta kunskap och idéer med varandra.

– Vi ser helst att det blir en mängd mindre till medelstora företag i huset så att det blir den typ av öppna hus med mötesplatser som vi önskar. Vår ambition är att skapa förutsättningar för företag att dra nytta av varandra och att skapa en plattform för olika typer av korsbefruktningar.

Fördelarna som området har att erbjuda kommande hyresgäster är många, menar Åkesson.

– All kompetent arbetskraft som finns här på området, gör det enkelt att komma hit och starta upp nya företag. Det är även en utmärkt plats rent kommunikationsmässigt. En mängd bussar trafikerar i området och det är väldigt smidiga transportvägar med bil.

Någon brist på företag som är intresserade av att sitta i det nya kontorshuset finns inte. Men det är ännu inte riktigt klart när själva bygget kan starta.

– Vi befinner oss fortfarande i projekteringsfasen. Men vi har en lång lista på intresserade företag och hoppas komma igång med avtalen nu till hösten. Så fort vi har skrivit tillräckligt många avtal, kommer vi sedan att sätta fart med bygget.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration