Nya fräscha lokaler för Lantmännen i Östra Hamnen

Bakom tegelfasaden på Lantmännens kontor i Östra Hamnen i Malmö döljer sig något av en överraskning. De gamla 70-talslokalerna är numera ett minne blott – här har fastighetsägaren SveaReal skapat helt nya och moderna kontorsytor.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Det är onekligen en rejäl förvandling som har skett på Lantmännens kontor. Fastigheten som tidigare innehöll lokaler från 70-talet med enbart cellkontor har nu fått moderna öppna, och ljusa ytor.

– Det har blivit en del höjda ögonbryn den senaste tiden från människor som vet hur lokalerna sett ut tidigare. Det har även kommit lite förvånade och avundsjuka blickar från medarbetare på andra kontor runt om i Sverige som tycker att vi har fått rena lyxarbetsplatsen här nu, skrattar Martin Gerdtsson, produktchef på Lantmännen Maskin AB i Malmö.

SveaReal som är en av de största fastighetsägarna i Östra Hamnen förvärvade fastigheten där Lantmännen sitter i början av 2008 och tog då beslutet att genomföra en rejäl renovering av huset.

– Lantmännen var trångbodda i fastigheten och behövde större ytor. Vi ansåg dessutom att det var dags att fräscha upp lokalerna, så när vi hade köpt fastigheten tog vi nästan omedelbart kontakt med Lantmännen, säger Peter Olsson, kommersiell förvaltare på SveaReal i Malmö.

"Lantmannagrön" fondvägg


Renoveringen som SveaReal genomförde gick i snabb takt. Första etappen påbörjades i augusti 2008 och den andra etappen slutfördes sedan i februari 2009. Totalt rörde det sig om cirka 1 300 kvadratmeter som förvandlades till nya moderna och öppna kontorsytor, med plats för cirka 90 kontorsplatser.

– Vi trivs mycket bra i de nya lokalerna med öppen planlösning. Dessutom tror vi att de åtgärder som vidtagits för att minimera risken att folk stör varandra har blivit bra. Kontorsmiljön sätts naturligtvis mer på prov framåt sommaren då säsongen drar igång och telefonsamtalen intensifieras. Men jag tror själv att min arbetsmiljö ljudmässigt har förbättrats trots att jag tidigare hade ett eget cellkontor, men jag stängde förvisso aldrig dörren.

Det första du möts av när du stiger in i Lantmännens nya lokaler är en luftig och ljus entré med en fondvägg och reception målad i Lantmännens egna gröna färg, som bryter av mot allt det ljusa. Och i kontorslandskapet återkommer sedan den gröna färgen på flera ställen.

– När vi först såg de gröna fondväggarna, var vi många här på kontoret som tyckte att det såg rent av förskräckligt ut. Men sedan när alla möbler kom på plats så tyckte vi allihop att det blev riktigt häftigt faktiskt, säger Gerdtsson.

Snabb reservdelsleverans


Lantmännens lokaler i Östra Hamnen är dock mer än bara en kontorsarbetsplats. Här finns även deras skandinaviska lager, med cirka 55 000 reservdelar till olika typer av jordbruksmaskiner. Från lagret i Malmö skickas reservdelar över natt till bönder i hela Skandinavien. Reservdelarna kan till och med levereras till bönder långt uppe i norra Norge, till dagen därpå.

Lantmännen har suttit i Östra Hamnen sedan början av 80-talet och Martin Gerdtsson tycker att fördelarna med området är många.

– Det är en mycket central punkt och därför perfekt logistiskt sett, när man som vi transporterar varor i hela Skandinavien. Lantbruket, liksom många andra branscher, är mycket driftkritiskt och våra kunder kräver att reservdelar ska kunna levereras inom mycket kort tid. Vi har med denna placering både närhet söderifrån, där leveranserna ofta kommer från, och framförallt goda transportmöjligheter norrut och samtidigt närhet till Sturup och Kastrup för leveranser till norra delarna av Norge och Sverige. Som anställd har man närhet till centrum men ändå aldrig några parkeringsproblem, säger Gerdtsson.

Finns det något som du tycker skulle kunna förbättras i Östra Hamnen?


– Arbetsmässigt kan jag inte direkt komma på något. Det sker förändringar och förbättringar hela tiden då det byggs och renoveras ganska mycket här. Just nu byggs Sjölundaviadukten om och just under byggprocessen kan vissa av oss få ta andra vägar till jobbet men det är trots allt av övergående natur.

Skulle ni rekommendera andra företag att etablera sig här?


– Givetvis, det finns både för- och nackdelar med olika områden men som jag nämnde tidigare så passar detta oss utmärkt och borde därför även passa andra.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration