Vägen till framgång

Balder är en av fastighetsbranschens största framgångssagor. – Det känns som att vi har en egen Baldermarknad, säger Magnus Andersson, förvaltningsansvarig på Balder

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-02-12 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Magnus Andersson
Bild: Nicklas Tollesson


Balder är ett av de snabbast växande fastighets­bolagen på den svenska marknaden. Sedan 2005 har bolagets fastighetsvärde stigit från 2,7 miljarder till cirka 27 miljarder kronor.

– Jag vet inte vad jag trodde när jag började här 2006, men jag trodde i alla fall inte att det skulle bli så här, skrattar Magnus Andersson, som ansvarar för förvaltningen av Balders kommersiella bestånd i Västsverige.

Balder satsar på både bostäder och kommersiella fastigheter. I Göteborg har bolaget i år köpt bland ­annat Kanoldhuset vid Liseberg, det nybyggda Radisson-hotellet på Lindholmen och genom Centur – som Balder och Peab äger gemensamt – har man köpt Lyckholms Bryggerier.

Dessutom köpte Balder bolaget Bovista, där ett stort antal bostäder i Göteborg ingick.

Balders kommersiella del i Västsverige har en vakans­grad på cirka fem procent.

– Vakansgraden har nog aldrig varit så låg tidigare och tittar man bara på Göteborg så är den ännu lägre. Vi har genom åren köpt på oss stora vakanser men ­hittills har vi alltid lyckats bra med att fylla dem och behålla våra hyresgäster, säger Magnus Andersson.

Hur beskriver du marknaden just nu?

– Det ser fortfarande väldigt positivt ut, det finns en stor efterfrågan. Vi har egentligen aldrig upplevt någon större nedgång på marknaden. Även när andra har haft det svårt har det gått bra för oss, Baldermarknaden har alltid varit positiv, säger Magnus Andersson.

– En stor del handlar om att lyssna på hyresgästerna, att ha en ständigt pågående dialog. Om en hyresgäst vill lämna oss efter tre år är det ett jättestort misslyckande. Både för oss och dem.

Någon större uthyrning ni har gjort på sistone?

– Den största uthyrningen vi har genomfört de senaste månaderna är 2 600 kvadratmeter till Eltel på Säteri­gatan på Hisingen. De slår ihop fem kontor till ett stort. De flyttar in 1 april så vi håller på att iordningsställa deras nya lokaler nu.

Balder har inte bara vuxit snabbt, utan också gjort det lönsamt, vilket märks på bolagets börskurs, som har stigit med 800 procent de senaste fem åren.

Vilken är den största enskilda förklaringen till framgångarna?

– Erik och Sharam, svarar Magnus Andersson utan att tveka.

Erik, med efternamnet Selin, är Balders vd och grundare och Sharam Rahi är bolagets vice vd. Duon utsågs nyligen av BRG till Göteborgs finansprofiler 2013, och i en omröstning som Lokalnytts systermagasin Fastighetssverige genomförde bland toppskiktet i den svenska fastighetsbranschen utsågs Erik Selin till Sveriges trevligaste fastighets-vd.

– Eriks kontaktnät och tajming och Sharam med sin drivkraft och sätt att ta människor gör dem till en otrolig duo som jag inte tror att det finns någon motsvarighet till i något annat bolag, säger Magnus Andersson.

Ni har vuxit snabbt hittills, hur stort tror du att Balder är om fem år?

– Det går inte att svara på. Vi har inga fastställda planer om att växa så och så mycket. Om det finns läge att göra en bra affär så gör vi den, annars gör vi den inte. Det är inte svårare än så.

Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration