Omgörningen av Perukmakaren snart klar

Utökade handelsytor, uppfräschat parkeringsgarage, nytt hotellkoncept, helt nya fasader och en ny gatubeläggning. Den totala omgörningen av kvarteret Perukmakaren avslutas nu i vår.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-03-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Jesper Örtengren och Daniel Jighede
Bild: Nicklas Tollesson


Det var en i mångas ögon efterlängtad omgörning som Vasakronan inledde i början av 2012.

– En turistguide brukade ringa mig två gånger om året och fråga: "När ska ni ta tag i Perukmakaren egentligen?" Jag kanske ska bjuda in honom nu när det är färdigt, skrattar Vasakronans uthyrningschef Daniel Jighede.

En del av guidens turister kommer framöver till och med att ha möjlighet att bo i kvarteret Perukmakaren (som omges av Fredsgatan, Drottninggatan, Östra Larmgatan och Kyrkogatan). De gamla kontorsytorna mot Drottninggatan har gjorts om till ett nytt koncept, signerat STF, Svenska Turistföreningen.

Sprida attraktivitet


Hotellet/vandrarhemmet – med 102 rum, varav tre sviter – öppnar nu i april. Det finns både en restaurang och ett gästkök för dem som vill ta med egen mat.

– En av grundtankarna med det här helhetsgreppet har varit att sprida Fredsgatans attraktivitet också till sidogatorna. Det lyckas vi med här i och med att hotell­entrén ligger borta vid korsningen Östra Larmgatan/Drottninggatan och vi, tillsammans med kommunen, har gjort om Drottninggatan till gångfartsområde, ­säger Jesper Örtengren, affärsutvecklingschef handel på Vasakronan.

Förutom STF är Gina Tricot den hittills enda klara nya hyresgästen. Modejätten öppnar sin 1 000 kvadratmeter stora butik i hörnet Fredsgatan/Drottninggatan i slutet av april.

Konverterade ytor


Butiken har möjliggjorts genom att ytor som tidigare har använts för andra ändamål har konverterats till handelsytor. Den tidigare entrén till parkeringshuset, som låg på hörnet, har flyttats en bit in på Drottninggatan, och i källarplanet har gamla ytor som har använts som lager minskats.

– Att hitta ytor som går att konvertera är ett bra sätt att tillföra nya handelsytor och förtäta staden, säger Daniel Jighede.

Annars är många av de befintliga hyresgästerna kvar, fast med nya lokaler och en del har nya lägen.

– Hyresgästerna har haft det tufft, det ska vi inte sticka under stolen med. Det är jobbigt att bedriva verksamhet under en ombyggnation, så är det. Men de har fått nya uppfräschade lokaler – det finns inte en enda lokal som vi inte har gjort något i – och förhoppningsvis kan omgörningen leda till en ökad försäljning för dem framöver, säger Jesper Örtengren.

I nuläget finns tre lediga lokaler kvar att hyra ut.

– Det är mindre butikslokaler, vi räknar med att vi kommer att hyra ut dem inom kort och att butikerna kan öppna nu i vår, säger Jesper Örtengren.

Lediga lokaler i GöteborgDela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration