Stora ytor lediga i Rydaterminalen

Vid årsskiftet lämnade Ericsson nästan 40 000 kvadratmeter på Ryda logistikområde i Borås. Nu hoppas fastighetsägaren Sveareal att bland andra tredjepartslogistiker och e-handelsföretag ska flytta in

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-03-08 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Rydaterminalen
Bild: Sveareal


Rydaterminalen på Almenäsvägen byggdes 1963 för Borås Wäfveri, som i många år använde fastig­heten som färgeri. Det klassiska textil­företaget lämnade år 2004 fastigheten, som sedan har använts av Ericsson som lager och för viss produktion. 2006 genomfördes en omfattande uppgradering och ombyggnation till en modern logistikfastighet och 2011 byggdes fastigheten ut med fler portar.

Ericsson valde dock att outsourca lagerverksam­heten, och nu har Speed Logistics i Viared hand om hanteringen som tidigare ägde rum på Ryda.

Borås är ett av Sveriges främsta logistiklägen och Ryda ligger bra till, fem minuter från riksväg 40.

Förmodligen kommer den stora terminalen nu att delas upp i mindre enheter.

– Det är lätt att dela upp den i fyra stora skepp, två höglagerdelar om 13 000 och 10 500 kvadratmeter och två lågdelar om cirka 4 000 kvadratmeter, säger Johannes Öhrvik, förvaltningschef för Sveareal i Borås.

De högre delarna har en takhöjd på 8,50 meter medan de lägre är cirka 4,50 i tak.

Det finns också lagerytor i källaren och i övrigt består fastigheten av gym, omklädningsrum, restaurang och kontor.

5 000 kvadratmeter kontor


Sammanlagt finns det cirka 5 000 kvadratmeter kontor i fastigheten, i stort sett alla de här ytorna finns i två plan i högdelarna.
Artikelbild

Johannes Öhrvik ser positivt på möjligheterna att hyra ut lokalerna.

– Det är naturligtvis en utmaning men vi för förhandlingar med flera intressenter. Vi har just nu ingen som vill hyra hela fastigheten men det är bra intresse för att hyra delar av den. Det finns många fördelar med den här fastigheten. Den håller i stort sett nyskick i många delar, Ericsson har själva investerat mycket pengar, bland annat i kontorsytorna.

– Vi kan erbjuda ett konkurrenskraftigt pris och ­kortare kontrakt än man kan få i nyproduktion. Tredjepartslogistiker vill till exempel inte teckna längre kontrakt än de i sin tur har med sin kund. Då kan det här vara ett väldigt attraktivt alternativ.

– Lågdelarna här kan också vara en bra lösning för e-handelsbolag som har behov av golvyta med plock­intensiv verksamhet.

– En annan fördel är att fastigheten har den högsta säkerhetsklassningen och sprinklerklassning, vilket försäkringsbolagen kräver om man ska lagerhålla exempelvis elektronikvaror.

Charmig byggnad


Den här fastigheten ser på utsidan inte ut som en ­modern logistikfastighet, där man i princip skalar bort så mycket som möjligt och bygger fyrkantiga lådor.

– Rydaterminalen är något helt annat, charmig på utsidan men effektiv på insidan. Att det finns en historia bakom fastigheten har också ett värde, säger Johannes Öhrvik.

Sveareal arbetar parallellt med uthyrningen av Aditrofastigheten på Viared. Aditro flyttar i april 2015 till en nyproduktion – som NREP uppför – på nya Viared Västra.

Aditrofastigheten uppfördes 1986 och omfattar cirka 33 000 kvadratmeter och takhöjden är cirka sju meter under balkarna.

– Där har vi längre tid på oss, men vi har redan intressenter här också. Det är ett helt annat läge och mer av en modern logistiklåda, med stora lagerytor och mindre kontor.

Lediga lokaler i Borås


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration