Nu byggs det för fullt på Lyckholms

Nu är Peab i full gång med att uppföra de nya kontorshusen i kvarteret Lyckholms. Om ett drygt år är det dags för första inflyttning. Framtidsvisionen är en blandstad med attraktiva kontor, bostäder och serviceverksamheter i en helt unik miljö.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-03-04 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

På väg upp. Nu är väggarna till A-huset på Lyckholms på väg upp. Fönstren monteras på byggelementen redan hos tillverkaren och själva husresningen går fort – huset växer med ett våningsplan i veckan.


Väggarna har börjat resas på det 13 våningar höga A-huset, som kommer att omfatta cirka 11 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta.

– Det går fort i det här skedet. Huset växer med ungefär ett våningsplan i veckan, säger Elin Andersson Strützke, projektansvarig på Peab Fastighetsutveckling.

Den planerade inflyttningen är om ungefär ett år, våren 2015.

Klart är att Peabs regionkontor kommer att flytta in på fem våningsplan, cirka 4 000 kvadratmeter.

– Det är stort intresse för projektet. Nu när huset också börjar komma på plats blir det än mer påtagligt, säger Elin Andersson Strützke.

Väster om det höga huset byggs B-huset, med 4 000 kvadratmeter uthyrningsbar kontorsyta.

På A-husets entréplan planeras det för en reception – som blir gemensam för alla hyresgästerna – och en lunchrestaurang.

Lejon vaktar


Det ska bedrivas konferensverksamhet i den fantastiska disponentvillan på den öppna ytan mellan de nya och de gamla byggnaderna. Den 680 kvadratmeter stora villan från 1889 har mängder av originaldetaljer kvar – tak- och väggmålningar, etsade och fasettslipade glasskivor, lejonstatyer som vaktar entréerna, påkostade detaljer både in- och utvändigt – och nu ska villan restaureras för att erbjuda en unik konferensmiljö.

– Vi har genomfört en inventering av villan, tillsammans med en antikvarie, och den är i bra skick. Givetvis ska villan moderniseras, med nya installationer för bland annat brandsäkerhet och inneklimat. Vi tar till vara på de gamla kvaliteterna samtidigt som det blir en modern konferensmiljö.

Kontrasten mellan det nya och det gamla är utmärkande för kvarteret Lyckholms. Vissa av de gamla byggnaderna har rivits, och de som är kvar kommer att genomgå en enklare upprustning.

– Vi har flera hyresgäster som tillför området mycket. Oceanbryggeriet är en känd och framgångsrik verksamhet som håller de gamla bryggeritraditionerna vid liv. Här finns ett crossfit-gym, som har blivit väldigt populärt, ett hunddagis som är en bra service, och så vidare.

Ambitionen är att fylla de äldre delarna med verksamheter som är inriktade mot service, till glädje för kontorshyresgästerna – och i framtiden för boende i närområdet.
Artikelbild

Från 19889. Den gamla disponentvillan ska restaureras försiktigt och användas för konferensändamål. "Vi har genomfört en inventering och villan är i gott skick", säger Elin Andersson Strützke på Peab Fastighetsutveckling.
Bild: Nicklas Tollesson


Stort behov av bostäder


– Vi har två ännu outnyttjade byggrätter, i det nordvästra hörnet och på parkeringen. I nuläget finns det inga bostäder i detaljplanen, men vi hoppas kunna få in det på området. Det finns ju ett stort behov av bostäder i Göteborg och det här är ett bra läge, både för bostäder och kontor. Blandstaden är nyckeln till att göra området levande dygnet runt.

Sedan ett par månader tillbaka ägs fastigheten av Fastighets AB Centur, som ägs gemensamt av Peab och Balder (tidigare var Peab ensam ägare).

Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration