Högtflygande planer för Wihlborgs

Wihlborgs är ett av de fastighetsbolag som bidrar till den explosionsartade utveckling som pågår i Västra Hamnen idag. Här bygger de just nu ett nytt stort kontorshus på Dockan och kommer även genomföra en förvandling av nyförvärvet Gängtappen.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Byggexplosion är ett passande ord vad det gäller Västra Hamnen i Malmö. Här växer det så det knakar och byggkranarna arbetar hela tiden för högtryck.

Ett av de senaste tillskotten i Västra hamnen är Wihlborgs nya kontorshus på Dockan, mellan Teliahuset och Kockums kontor. Bygget är i full gång och beräknas vara färdigt för inflyttning under hösten 2009. Och intresset har varit stort bland hyresgäster att sitta i vad Alf Martinsson, uthyrare på Wihlborgs kallar för "händelsernas centrum".

– Det finns många fördelar med Västra Hamnen och Dockan. Området vänder sig ut mot havet och präglas av nytänkande. Det är nära till city – bara cirka tio minuters promenad till järnvägsstationen. Du har Malmö högskola med 5000 elever alldeles i närheten. Och bostäderna runt omkring gör att det blir en skön blandning och en trivsam miljö. Sammantaget får du helt enkelt en modern och levande atmosfär som människor gärna vistas i, säger Alf Martinsson.

ÅF flyttar in


Den första och största hyresgästen i huset har varit klar sedan en längre tid tillbaka. Det blir ÅF som flyttar in på 4000 kvadratmeter på tre plan.

De resterande kontorsytorna är nu också fyllda, här kommer Fojab Arkitekter att sitta på cirka 2 000 kvadratmeter.

– Fojab hyr de två översta våningarna i huset och därmed är alla kontorsytor uthyrda. Det återstår endast lite butiksytor i entréplanet, säger Anders Jarl, vd för Wihlborgs Fastigheter.

Fojab Arkitekter har idag kontor både i Malmö och Lund, består av 85 medarbetare och är därmed södra Sveriges största arkitektfirma.

– Nu samlar vi våra styrkor och koncentrerar oss på ett och samma ställe. Valet av Wihlborgs och Dockan känns mycket bra. Ett nytt modernt kontor, som vi förresten själv ritat, är väldigt inspirerande och helt rätt. Flytten är ett led i vår strävan att stärka och utveckla vår position som ett av landets ledande arkitektföretag, säger Björn Wigelius, vd för Fojab Arkitekter.

"Den är ett landmärke"


Nyligen köpte Wihlborgs även den välkända grannbyggnaden – kontorsfastigheten Kranen 3 – i folkmun även kallad "Gängtappen".

Huset, som har 15 våningar och omfattar 15 000 kvadratmeter kontor, uppfördes 1958 som huvudkontor till Kockums.

– Gängtappen är en fastighet som vi länge har sneglat på. Den är ett landmärke och den enda kommersiella fastigheten på Dockan som inte Wihlborgs äger, säger Anders Jarl. Med förvärvet befäster vi vår styrka ytterligare i Västra Hamnen och på Dockan.

Investerar 340 miljoner


Huset kommer framöver att genomgå en modernisering och Kockums kommer att komprimera sina ytor så att cirka 5 000 kvadratmeter kommer att finnas tillgängligt för uthyrning.

– Efter omvandlingen räknar vi med att ha investerat 340 miljoner kronor och när huset åter blir fullt uthyrt har vi en avkastning på över sju procent. Inkluderat våra pågående projekt har vi nu 137 000 kvadratmeter på Dockan, säger Anders Jarl.

– Kockums kärnverksamhet är inte att äga och driva fastigheter och det känns bra för vår del att ett seriöst och långsiktigt företag som Wihlborgs övertar huset och blir vår hyresvärd, kommenterar Kjell Göthe, informationschef för Kockums.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration