K2 – nya kontor mitt i pulsens centrum

När det talas om K2 syftas det ofta på världens näst högsta berg. Men i Malmö handlar det om NCC:s nya kontorsprojekt i hjärtat av Västra Hamnen, närmare bestämt Koggen 2.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-04-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Väderleksförhållandena är betydligt bättre, någon klätterutrustning behövs inte och du kommer garanterat att kunna ta dig upp till toppen och ner igen – helskinnad. I motsats till berget K2, så kommer huset K2 att vara mycket gästvänligt och angenämt att vistas i när det står färdigbyggt.

Här kommer NCC:s principer om att bygga trivsamma kontorshus med öppenhet och gemenskap att anammas.

– Vi tror mycket på det här med gemensamma och naturliga mötesplatser. Vi skapar därför kontorshus som bygger på de här principerna. Olika typer av möten är en stor del av dagens kontorsverksamhet och då är det viktigt att lokalerna stödjer det arbetssättet. Vi tror även på att skapa en mötesplats där alla företag i byggnaden har glädje och nytta av varandra, vilket gör att öppenheten även ska finnas mellan de olika hyresgästerna i huset, säger Johan Örneberg, fastighetsutvecklare på NCC i Malmö.

"Penthouseplan"


När det nya kontorshuset står färdigt kommer det att omfatta cirka 9 000 kvadratmeter. Totalt rör det sig om fem kontorsplan samt ett "penthouseplan", som kan tänkas fungera som ett vip-rum för hyresgästerna i huset. Alla plan kommer att bli mycket flexibla med möjlighet att dela upp ytorna så att varje plan kan rymma upp emot sex olika hyresgäster.

Kontorsfastigheten kommer att vara strategiskt placerad i hjärtat av Västra Hamnen, mitt mellan två stora välkända områden. På ena sidan finns Dockanområdet med en mängd nybyggda bostäder och kontor, och på andra sidan har du bostadsområdet BO01 med landmärket Turning Torso.

– Huset kommer att ligga precis i mittpunkten av de här två polerna, i pulsens centrum. Och eftersom den stora genomfartsleden Stora Varvsgatan går förbi här, innebär det att näst intill all trafik som rör sig i Västra Hamnen kommer att passera huset. Synbarheten och skyltläget blir därför extremt bra.

Bra ur rekryteringssynpunkt


Läget är mycket gynnsamt ur kommunikationssynpunkt, med närhet både till Malmö Centralstation och till centrum. Att Malmö högskola finns på samma gata innebär även en fördel vid rekrytering menar Johan Örneberg.

– Högskolan bidrar till pulsen i området med ett stort flöde av människor som hela tiden cirkulerar här. Naturligtvis är det också en utmärkt källa till framtida arbetskraft och jag är övertygad om att de företag som finns här och syns bland högskoleeleverna, sedan har lättare att attrahera ungdomarna när de kommer ut på arbetsmarknaden.

För den som väljer att ta bilen till jobbet kommer det inte att finnas några parkeringsbekymmer, berättar Johan Örneberg. NCC är nämligen i full färd med att bygga ett parkeringshus på området, med plats för cirka 400 bilar.

Ett grönt hus


Liksom NCC:s övriga kontorsbyggnader på området kommer den nya fastigheten att byggas enligt GreenBuilding, något som innebär en energibesparing med minst 25 procent. Det här gynnar naturligtvis både företagens plånbok och miljön.

– Framför allt skulle jag vilja säga att det innebär en stor fördel när det gäller företagens profilering och marknadsföring. Miljöfrågor blir allt viktigare i samhället och företag har här möjlighet att visa att de gör ett aktivt val genom att sitta i ett GreenBuilding-certifierat hus och därmed bidrar med en stor miljöninsats.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration