"Det gick väldigt snabbt att få bygglov"

Valet föll på Helsingborg när det var dags för Vest Buss Sverige AB att etablera sig på den svenska marknaden. Nu sitter bolaget i nya lokaler som fastighetsbolaget Briggen låtit bygga till dem på Väla Södra.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Vest Buss Sverige AB arbetar med att sälja och marknadsföra Vest och Irisbus, vilket innebär att de tillhandahåller stadsbussar, intercitybussar, turistbussar och minibussar. De arbetar också med att sälja och marknadsföra en rad reservdelar och tillbehör till bussar.

Anställt sex personer


Den 29 januari slog de upp portarna på Diabasgatan i Helsingborg. Där har de nu en utställnings-, kontors- och verkstadsbyggnad med flexibla användningsområden som omfattar cirka 2 100 kvadratmeter. Det här är den första etableringen i Sverige för bolaget, som är ett nyskapat dotterbolag till den norska busstillverkaren Vest Buss. I startfasen är det sex personer anställda vid Vest Buss Sverige, varav tre mekaniker som arbetar i verkstaden, en säljansvarig för reservdelar, en bussäljare samt vd Jan-Åke Stigborg.

Att företaget valde just Helsingborg som etableringsort var en strategisk åtgärd, berättar Jan-Åke Stigborg.

– Helsingborg har ett mycket fördelaktigt logistiskt läge, som gör att vi kan nå våra kunder i södra Sverige och Danmark inom rimlig tid. Att det redan finns en hel del logistik i Helsingborg, gör att de åkerier och speditionsfirmor som finns här är väletablerade och duktiga. Och det här var naturligtvis också en viktig del i vårt beslut.

Finns det några andra fördelar med Helsingborg?


– Ja, men jag är nog lite partisk eftersom jag bor här i stan. Men när det gäller vår etablering så gick det väldigt smidigt att få tag på en bra hyresvärd och en tomt som passade våra ändamål här i Helsingborg.

Funderade ni på några andra orter i Sverige?


– Ja det fanns några andra alternativ, men valet föll ändå slutligen på Helsingborg, tack vare det strategiska läget.

Har Helsingborg levt upp till förväntningarna än så länge?


– Ja, en stor del av vår business är att vi levererar reservdelar till bussar över natt. Och det här har fungerat jättebra.

Har du några tips till andra företag som funderar på att etablera sig i Helsingborg.


– Ja, ett tips är att i ett tidigt skede ta kontakt med en lokal aktör, såvida du inte tvunget ska äga dina egna lokaler. En annan sak som egentligen hör till Helsingborgs fördelar, är att det gick väldigt snabbt för oss att få bygglov. Tjänstemännen på Helsingborgs kommun är väldigt duktiga och samarbetsvilliga och kvarnarna malde på kvickt i byggnämnden.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration