Serneke flyttar in till havsguden

Nytt namn, ny adress – i en fastighet med mycket historia. – Det här är ett avstamp inför vår kommande expansion, säger Ola Serneke.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-05-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Havs- guden Neptunus har vakat över Sjöbefälsskolan i över 150 år. Ola Serneke och hans bolag köpte fastigheten för ett år sedan och flyttar vid årsskiftet det egna kontoret till fastigheten.
Bild: Nicklas Tollesson


För ungefär ett år sedan köpte Sefa gamla Sjöbefälsskolan på Kvarnberget. Vid årsskiftet flyttar bolaget sitt eget kontor till den drygt 150 år gamla fastigheten.

– Det här är ett fantastisk byggnadsverk med mycket historia. Jag var här själv för länge sedan. Jag skrev två tentor här 1989. Det gick riktigt bra, skrattar Ola Serneke.

När hans bygg- och fastighetsföretag nu planerar att flytta in i den äldsta delen av fastigheten har bolaget bytt namn – till Serneke.

– Vi planerar en stor expansion och då fungerar inte Sefa speciellt bra. I Stockholm finns redan Sefab, Sefab­gruppen och Sefa elteknik. I Norge finns ett Sefa som säljer baddräkter. I USA finns Sefa Group som gör unge­fär samma som vi. Serneke är ett helt unikt namn på ett helt unikt bolag, säger Ola Serneke.

Ni planerar att starta i USA?

– Ja, bland annat. Och i flera europeiska länder och i Mellanöstern. Vi har vuxit snabbt i Sverige och vårt koncept kommer med säkerhet fungera på andra marknader också, säger Ola Serneke som planerar att notera bolaget på Nasdaq OMX Stockholm nästa höst.

På andra sidan älven planerar Serneke för det 201 meter höga Karlavagnstornet. Bolagets gamla kontor ligger på Lindholmen och tanken är att det ska användas som projektkontor under byggtiden.

– Att samla hela koncernen här i Sjöbefälsskolan blir en jättebra lösning. Tidigare har vi alltid vuxit ur våra lokaler, men här kommer vi att ha utrymme att växa ytterligare.

En tredjedel kvar


Sernekes kontor kommer att omfatta cirka 3 000 kvadratmeter. Tidigare i år tecknade konsultföretaget Vinngroup kontrakt för drygt 3 000 kvadratmeter – de flyttar också in vid årsskiftet – vilket innebär att det nu finns cirka 3 000 kvadratmeter kvar att hyra ut i fastigheten som Serneke utvecklar tillsammans med Adapta Fastigheter.

– Vi ligger i slutförhandlingar med ytterligare hyresgäster. Vi har redan accept från flera hyresgäster men väntar ut en som vi håller ytan för en kort tid till, säger Ola Serneke.

Vid förvärvstillfället för ett år sedan hade bolaget en hyresgäst på kroken, men det sprack i sista stund.

– Ja, det var meningen att en skola skulle hyra hela fastigheten, men det föll på mållinjen. Innan vi köpte tittade vi på ett worst case-scenario, att det skulle spricka med den tilltänkta hyresgästen, men vi tyckte att förutsättningarna för att hyra ut lokalerna var så bra att kalkylerna ändå gick ihop. Och nu känns den här lösningen faktiskt ännu bättre.

Samtidigt som Sjöbefälsskolan ligger väldigt centralt ligger fastigheten i ett lugnt och avskilt läge – och utsikten över Göta Älv och Göteborg är fantastisk.

– Det är ett väldigt bra läge för oss, mitt i stan men det går ändå bra att ta bilen hit, det ingår 101 parkeringsplatser, säger Ola Serneke.

Neptunus q-märkt


Vissa delar är q-märkta, bland annat entrén och ­receptionen, där havsguden Neptunus sitter och övervakar. Den kanske mest speciella detaljen i huset är den stora tidskulan högst upp i tornet.

Ursprungligen användes den för att göteborgarna skulle kunna ställa sina klockor efter den. Varje dag klockan fem i ett hissas kulan upp mekaniskt för att på slaget ett falla ner.

– Ja, visst fungerar den. Titta, nu åker den upp, ropar Ola Serneke och pekar.

Ett par minuter senare faller den ner. Fast inte på slaget ett, utan några minuter tidigare.

– Vi får ordna det där, klockorna går lite fel, konstaterar Ola Serneke.

Lediga lokaler i Göteborg


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration