"Det är viktigt att man vet vad man vill uppnå med flytten"

Vad är viktigt att veta? Vad ska man tänka på inför flytten? Gabriel Löfqvist och Åse Lundgren, fastighetsutvecklare och ansvariga för uthyrning på Briggen Helsingborg, svarar på frågor väsentliga för en hyresgäst.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Varför ska ett företag flytta till just era lokaler?


– Vi tillhandahåller kvalitetslokaler i rätt läge till marknadsmässig hyra. Vi har framför allt mycket citynära lägen, vilket bland annat innebär fördelar rent logistiskt och skapar svängrum för större affärer för våra kunder.

Vad är det viktigaste att tänka på inför en företagsflytt?


– Det gäller att börja diskutera flytten i ett så tidigt skede som möjligt inom företaget, och att se till att det rör sig om ett genomtänkt beslut som är väl förankrat i hela organisationen. Det är även viktigt att man har gått igenom vad det är man vill uppnå med flytten, och att man har tagit med detta i förankringsprocessen. Det är då vi som hyresvärd med hjälp av vår sakkunskap kan hjälpa till att leverera rätt lokaler till våra kunder.

Hur vet man att hyran är rimlig?


– Det sker en hyresförhandling mellan hyresgästen och hyresvärden där man tar upp eventuella åtgärder som måste göras i lokalen. När sedan båda parter är överens så har man uppnått en marknadsmässig hyresnivå. Utöver detta är det marknaden som styr hyresnivåerna. För oss hyresvärdar handlar det om att kunna konkurrera med andra fastighetsägare i fråga om att leverera funktionella och flexibla lokaler till rätt pris i rätt läge.

Hur tror ni att hyrorna kommer att förändras under de närmaste åren?


– Fastighetsvärdena avspeglas i den rådande marknaden och omvärldskonjunkturen och i samband med den inbromsning som har skett nu, kan vi därför se att hyresnivåerna inte tenderar att stiga i samma takt som tidigare. Men något som kan vara värt att notera i sammanhanget är hur snabbt läget kan förändras. Den senaste nedgången kom ju väldigt fort och det innebär också att det kan vända snabbt igen.

Hur tror ni att framtidskontoret kommer se ut?


– Det här varierar från bransch till bransch, men vi tror att det kommer fortsätta att vara en mix av öppen planlösning och cellkontor. Vissa branscher såsom advokatbyråer och patentbyråer kräver avskiljda rum, eftersom det ligger i verksamheternas natur och är viktigt gentemot deras kundklientel. Andra företag som exempelvis reklambyråer och tankeverkstäder föredrar å andra sidan att sitta i öppna planlösningar. Men oavsett dessa preferenser vill man ju ha en ljus och bra lokal som är ändamålsenlig. Som hyresvärd är vi alltid lyhörda för att tillgodose våra kunders specifika önskemål.

Hur ska en bra hyresvärd på 2000-talet vara?


– Man bör vara nytänkande, närvarande och kompetent. Utvecklingen går hela tiden framåt, så det gäller att vara förändringsbenägen och att vara lyhörd gentemot både kunder och marknaden i övrigt.

Hur ser ni på Helsingborg som etableringsort?


– Helsingborg är sedan länge en handelsplats med många mindre företag. Det här tror vi beror på det goda logistiska läget med utomordentligt bra kommunikationer både på land och till sjöss. Sedan är läget i sig med både närhet till Danmark och kontinenten en stor fördel.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration