"Vår verksamhet bygger inte på betong och frostat glas"

Vad är viktigt att veta? Vad ska jag tänka på inför flytten? Andreas Ivarsson, marknadsområdeschef, Diligentia Malmö svarar på frågor väsentliga för en hyresgäst.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-02-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Varför ska ett företag flytta till just era lokaler?


– Våra lokaler är strategiskt placerade i Malmö City och i Västra Hamnen. Den mesta tiden tillbringas nära våra hyresgäster, för att hjälpa dem att utveckla sina lokaler eller butiker. Eller för att se till att allt fungerar i deras bostadshus.

Vår verksamhet bygger inte på betong och frostat glas. Den vilar på relationer mellan våra hyresgäster och oss. För det är ju människor som bor, arbetar, gör affärer och skriver kontrakt. Hyr man av Diligentia får man alltid ett stort engagemang och omtanke. Vi tar ansvar och vi vågar tänka nytt.

Vad är det viktigaste att tänka på inför en företagsflytt?


– Planering och läget är det allra viktigaste vid en flytt, det blir oftast mer jobb än man tänkt sig och vid god planering sparar man tid och pengar. Läget, kommunikationer, parkeringsmöjligheter och klimat är alla viktiga aspekter som jag tror blir avgörande faktorer vid en företagsetablering i framtiden. Det är stor konkurrens om arbetskraft och det ställs höga krav på lokaler och fastighetsägare idag. Det är även viktigt att vara tydlig med vilka behov och önskemål man har gällande lokalen, för att vi som fastighetsägare ska kunna leverera en så ändamålsenlig och bra lokal som möjligt. På Diligentia vill vi gärna vara med tidigt i planeringsstadiet och sitta ner med våra kunder, arkitekter och andra samarbetspartners för att hitta de bästa lösningarna. En bra början är direkt avgörande för den långsiktiga relation som vi på Diligentia vill skapa med våra kunder.

Hur vet man att hyran är rimlig?


– Innan man som företag bestämmer sig för vilket läge man vill flytta till, tycker jag att man ska göra en noggrann analys av marknaden. Titta runt, träffa olika fastighetsägare, lyssna av andra aktörer och intressenter. Internet är en bra kanal idag där får man en hel del information. Det finns många verktyg man kan använda sig av.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under de närmaste åren?


– Vi har ju ett välkänt marknadsläge just nu som påverkar allt och alla. Så närmaste året lär vi inte se några stora justeringar uppåt när det gäller hyresnivåerna. Däremot har vi en fördel i Malmö jämfört med exempelvis Stockholm. När ekonomin har snurrat som den har gjort de senaste åren, så har inte hyrorna stuckit så extremt mycket uppåt som i huvudstaden. I Malmö har vi en mer sansad utveckling där nivåerna är ganska stabila, och jag tror att vi kommer se samma utveckling nu när konjunkturen vänder neråt. En stabil utveckling, men med något nedåtgående kurvor.

Hur tror du att framtidskontoret kommer se ut?


– Kraven i framtiden kommer bland annat att ställas på flexibla planlösningar och lätthanterliga väggar som går att flytta. Vi går mot en föränderlig värld och detta gör att våra kunder vill kunna ändra sina lokaler med ganska korta perspektiv. Ett bra klimat, härlig rymd, parkeringsmöjligheter, en bra infrastruktur nära kontoret och mycket ljus är andra krav som jag tror framtidens kunder vill ha. Och framförallt en engagerad och aktiv hyresvärd som bryr sig och förvaltar relationer istället för bara betong och frostat glas.

Hur ska en bra fastighetsvärd på 2000-talet vara?


– I en hård konkurrens med många duktiga hyresvärdar gäller det att vara långsiktig, engagerad, flexibel och framförallt se våra kunders behov och önskemål. Det gäller att vara ute mycket och tillbringa tid hos våra kunder. Önskemålen och behoven ändras hela tiden, då gäller det att vi som fastighetsägare är med och snabbt fångar upp nya krav och förväntingar.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration