Röster om Malmö city

Thomas Persson och Jan Petersson på Briggen, Gitte Knutson på Malmö Citysamverkan och Christian Bengtsson på MKB om läget i Malmö city.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-01-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Thomas Persson | fastighets­förvaltare, Briggen


Jan Petersson | Marknad/Uthyrning, kommersiella lokaler Briggen


Hur ser ni på utvecklingen i Malmö?
– Utvecklingen har gått klockrent i rätt riktning. Tidigare var Malmö en industristad med ganska få stora företag, men idag finns det en stor mängd entreprenörer med olika typer av affärsidéer och det sker hela tiden nya korsbefruktningar. Malmö är inne i en väldigt expansiv fas och det byggs på många håll och kanter. Snart har vi två nya arenor här, hela Västra Hamnen förvandlas och även områdena vid Hyllie och Svågertorp ska genomgå stora förvandlingar framöver. Sedan får man inte glömma bort att Öresundsbron har en betydande roll för Malmös del. Den gör det inte bara enkelt för oss att ta oss till Köpenhamn och ta del av den marknaden, utan innebär även att det är smidigt för danskarna att komma hit och handla och i nuläget innebär det en stor valutavinst för dem att handla i Sverige. Vi har även högskolorna, både i Malmö och i Lund, vilket gör att det finns utbildad och kompetent arbetskraft här.

Vad är fördelarna med city?
– Det är stor aktivitet i city och det satsas mycket på att förbättra stadskärnan. Dels har det byggts nya hotell och dels har man hittat alternativa användningsområden för befintliga lokaler. När City-tunneln blir klar, blir det en station nere vid centralstationen och en vid Triangeln och däremellan kommer det bli ett väldigt bra affärsstråk. Överhuvudtaget har Malmö som stad en bra struktur och är greppbar när man kommer hit som besökare. Man behöver inte springa benen av sig eller gå vilse, utan det finns bra och kanaliserade stråk med ett brett utbud av butiker och restauranger. Malmö har även gjort sig känt som parkernas stad och man har lagt ner mycket energi på att skapa vackra och trivsamma miljöer. Trots att det är lågkonjunktur har vi mycket förfrågningar på lokaler i Malmö och har faktiskt sett ett ökat intresse vad det gäller de centrala kontoren. Vakansgraden ska ligga runt nio procent enligt senaste undersökningarna och i nuläget känns det som att vakanserna minskar.

Finns det något som kan förbättras ytterligare?
– I Malmö finns det idag ett samarbete mellan kommunen, fastighetsägarna och handeln som fungerar väldigt bra. Man ordnar gemensamt aktiviteter och arbetar hårt för att stärka centrum på olika sätt, men det här skulle säkert kunna bli ännu bättre. En stadskärna måste erbjuda både en trygg och spännande atmosfär. Det är viktigt med de oplanerade mötena och att man ska kunna vika runt ett gathörn och så händer det något nytt och spännande. Det är det som lockar i Paris och London och det lockar även i Malmö.

Gitte Knutson | marknadsföring, Malmö Citysamverkan AB


Hur hett är Malmö city?
– År 2005 fick Malmö utmärkelsen årets stadskärna och då myntade jag nästan begreppet: "Malmö är Sveriges hetaste stad". Och jag skulle vilja säga att det bara har blivit bättre sedan dess. Utvecklingen inne i city och även i Malmö som stad har varit otrolig och det är många som har arbetat otroligt hårt för att skapa de här förutsättningarna. För 10–20 år sedan höll handeln i Malmö på att dö ut och många flyttade härifrån. Men här har det skett en helomvändning tack vare att man valde att satsa stenhårt på stadskärnan. År 1995 bildades Malmö Citysamverkan AB, men då hade arbetet redan pågått ett tag. Gunnar Eriksson, en av initiativtagarna till Malmö Citysamverkan, insåg långt tidigare att något måste göras och har en stor del i den framgångsrika utvecklingen. Vi har nu en blomstrande stadskärna och tack vare Öresundsbron kommer även många danskar hit och shoppar. Malmöborna är nu stolta över sin stad, och det med rätta. Malmö har vunnit många internationella priser de senaste åren, texempelvis pris för att vara en grön och hållbar stad.

Finns det något som kan förbättras ytterligare?
– Ja, det finns det alltid. Sista klänningen eller kostymen blir aldrig såld. Men framför allt gäller det att skapa förutsättningar för att Malmö ska kunna fortsätta blomstra. Här finns en fantastisk mix av olika miljöer, tack vare att det är en så mångkulturell stad. Förflyttar du dig från Möllevångstorg till Södra Förstadsgatan, sker en väldigt spännande förändring av atmosfär. Det är nästan som ett New York i miniformat. Det gäller bara att fortsätta ta till vara på den dynamik som finns här. Tidigare jobbade vi väldigt mycket med att förstärka citylivet genom diverse offentliga evenemang, men här har det också hänt mycket. Människor som bor här har börjat engagera sig väldigt mycket själva för att skapa en trevlig puls på gator och torg. De har tagit över staden och arrangerar olika evenemang och aktiviteter och det är fantastiskt att se, tycker jag.

Christian Bengtsson | uthyrare, MKB


Hur ser du på utvecklingen i Malmö city?
– Det är stabilt och tryggt. Visst byggs det mycket nytt runt omkring city, som exempelvis i Svågertorp, och Malmö Entré vid Hyllie. Men city är ändå alltid city, och jag tror att det även fortsättningsvis kommer att vara ett attraktivt område med mycket folk i rörelse.

Vilka fördelar anser du att det finns för företag att etablera sig här?
– Som jag sa tidigare så är det en trygg tillvaro i city och ett stort flöde av människor.
På mindre orter kan externa köpcentrum slå hårt på cityhandeln, men jag tror inte att Malmö kommer att drabbas av det på samma sätt. Dessutom kommer det mycket danskar hit till city och handlar, eftersom det är väldigt billigt för dem.
När det gäller kontorsmarknaden så är city trevligt med tanke på att det är ett levande område där det alltid händer någonting. Du har i stort sett all tänkbar form av närservice här med butiker och restauranger och dessutom är det goda förbindelser, vilket gör det enkelt att ta sig runt. Det satsas också mycket på city tack vare Malmö Citysamverkan AB, ett samarbete mellan fastighetsägarna, detaljhandeln och kommunen.

Finns det något som kan förbättras ytterligare i området?
– Det enda är väl att se till att infrastrukturen – som vägförbindelser och parkeringsplatser – hänger ihop med den övriga utvecklingen i city.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration