Citytunneln - en jättesatsning i Malmö

Ett betydande projekt i Malmö city är Citytunneln som just nu byggs. Färdigbyggd kommer den att knyta samman Malmö Centralstation med Öresundsbron och även länka samman hela det skånska järnvägsnätet. Det här innebär att kapaciteten för spårburen trafik ökas enormt inför framtiden.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Malmö Central


När det gäller stationen vid Malmö Central, innebär det rent praktiskt en utbyggnad av den redan befintliga centralstationen. Här blir det en ny underjordisk stationsdel, Malmö C Nedre. När Citytunneln är klar kommer 85 procent av alla tåg som anländer till Malmö att fortsätta söderut genom tunneln och sedan vidare till Ystad, Trelleborg eller Köpenhamn via Öresundsbron. Som det fungerar idag måste tågen först köra in till Malmö Central och sedan vända innan de kan köra vidare söderut.


Station Triangeln


Station Triangeln blir en underjordisk station cirka 25 meter under mark. Den kommer få två spår med en mellanliggande plattform. Med tanke på att den placeras mitt i det butiks-, bostads- och kulturtäta området runt Triangeln, kommer den att förändra vardagen för en hel del människor. Man uppskattar att cirka 37 000 människor kommer att resa dagligen till eller från station Triangeln. De två uppgångarna placeras mot Triangeln köpcentrum i norr och mot Tandvårdshögskolan i söder.


Station Hyllie


Station Hyllie byggs ovan mark och blir navet i den nya stadsdelen Hyllievång. Den blir också den första anhalten efter Öresundsbron, med närhet till Kastrup, Sturup, centrala Malmö, Inre och yttre ringvägen och resten av Skåne. Station Hyllie blir därför en mycket viktig länk för framtidens resande.
I Hyllie växer även en helt ny stadsdel fram med planer på 7 000 nya bostäder, lika många arbetsplatser samt arena, köpcentrum och hotell.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration