Utvecklingen går mot mer mobila arbetsplatser

Vad är viktigt att veta? Vad ska jag tänka på inför flytten? Christian Bengtsson, lokaluthyrare på MKB svarar på frågor väsentliga för en hyresgäst.

Skriven av Sofia Carlsson 2009-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Varför ska ett företag flytta till just era lokaler?

– Vi är stort fastighetsbolag som kan erbjuda lokaler i hela Malmö i alla prisklasser. Vi kan erbjuda lokaler i alltifrån Oxie och Limhamn till Segevång och Västra hamnen. Vi har även bra kompetens inom lokalgruppen på MKB, och jobbar mycket med kundvård och att skapa goda relationer med våra hyresgäster. Jag skulle säga att det här är det mest utmärkande för oss på MKB.

Vad är det viktigaste att tänka på inför en företagsflytt?

– Det finns många olika parametrar som är viktiga att tänka på inför en företagsflytt. Men för att nämna några, så är naturligtvis läget en av dem. Var vill man sitta, och hur mycket vill man lägga i hyra? Hur bra är tillgängligheten? Dels tillgängligheten för kunderna, men också vad det gäller personalen. Finns det bra kommunikationer och parkeringsmöjligheter? Det är även bra att tidigt tänka på saker som utrustning av lokalerna och inredningen. På MKB har vi god kontakt med både arkitekt- och byggfirmor, som kan vara behjälpliga med allt som kan behöva åtgärdas för att anpassa lokalerna efter den specifika verksamheten. Sedan kan det vara värt att undersöka hur det ser ut med lagerutrymmen, det är annars en sådan sak som är lätt att glömma bort.

Hur vet man att hyran är rimlig?

– Ja, dels finns det hemsidor på internet som presenterar hyresnivåer i olika områden. Sedan handlar det förstås om att jämföra olika hyresvärdar, kanske höra med grannarna vad de har för hyresnivå och så vidare. Sedan tycker jag även att man ska fråga hyresvärden hur de har kommit fram till hyran.

Hur tror du att hyrorna kommer att förändras under de närmaste åren?

– Som det ser ut på marknaden just nu, så tror jag inte att det kommer ske några drastiska förändringar framöver. Min uppfattning är att hyrorna kommer balansera sig och stanna upp framöver, med tanke på det nuvarande marknadsläget.

Hur tror du att framtidskontoret kommer se ut?

– Jag tror att vi kommer se en utveckling av det vi är inne på redan idag, nämligen mobila arbetsplatser. Framöver kommer det troligtvis bli ännu mer vanligt att människor inte har fasta punkter där de sitter och arbetar. Utan att det istället finns flera tänkbara arbetsytor på arbetsplatsen, men också att människor kanske väljer att jobba mer hemifrån.

– När det gäller utformningen av kontoren, tror jag att vi även fortsättningsvis kommer att se mycket öppna ytor med inslag av cellkontor, och även mycket glaspartier för att skapa ljusa och luftiga miljöer.

Hur ska en bra fastighetsvärd på 2000-talet vara?

– Det gäller att ha kunden i fokus. Det finns många konkurrenter på marknaden idag och det gäller därför att ha god kontakt med sina kunder och att vara lyhörda för deras behov och önskemål.

Vad ska man tänka på när det är dags att flytta ifrån lokalerna?

– Säg upp avtalet i rätt tid och boka in en besiktning av lokalen med hyresvärden. Om det är något som har förändrats i lokalen, kanske det måste återställas innan avflyttning. Annars gäller det bara att slutstäda lokalen, återlämna nycklar och lämna lokalen på utsatt tid.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration