"Det blev verkligen en win win-situation"

När Svevia samlokaliserade sin verksamhet i Göteborg blev man sittande med en tom lokal med uppemot tre års avtalstid kvar.<br /> <br /> Här berättar Marcus Skoglund, vd för Svevia Fastighet, om hur man lyckades lösa situationen.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

"Man ska inte känna sig alltför begränsad av att man har ett avtal, det går att lösa", säger Marcus Skoglund, vd för Svevia Fastighet.
Bild: Niclas Liedberg/Pixprovider


I förra numret av Lokalnytt berättade Sven Fraenkel och Mikael Karlsson på Göteborgs Lokallots om att de får allt fler uppdrag av företag som behöver hjälp med att komma ur sina hyresavtal.

Ett av företagen som har fått hjälp är statliga Svevia, som med 2 000 medarbetare är ett av de största väg- och anläggningsföretagen i landet.

Tidigare fanns Svevia på flera olika adresser i Göteborg men man har nu valt att samlokalisera verksamheten hos Gårda-Johan på Grimboåsen på Hisingen.

– Vi ville effektivisera verksamheten genom att ha allt under samma tak. Eftersom vi behöver både kontor, ­lager, garage och gårdsplaner för uppställning så var det en utmaning att hitta rätt lokalisering, men vi lyckades och är väldigt nöjda med våra lokaler, säger Marcus Skoglund.

En av Svevias tidigare lokaler låg på Exportgatan på Hisingen, där Svevia hyrde i stort sett hela byggnaden av en privat fastighetsägare, 1 400 kvadratmeter lager och kontor. När Svevia lämnade lokalen hade man närmare tre år kvar på avtalsperioden.

Letade ny hyresgäst


I samband med att det stod klart att Svevia skulle lämna lokalen kontaktades Göteborgs Lokallots, som genast började arbeta med att hitta nya hyresgäster.

– Ett "problem" för oss i sådana här situationer är det faktum att vi är statligt ägda, den svenska staten är ju den mest stabila hyresgästen man kan tänka sig. Fastighetsägaren vill ju inte byta ut oss mot en mindre stabil hyresgäst, säger Marcus Skoglund.

Initialt fanns flera alternativ – att hyra ut delar av lokalen i andra hand, hela lokalen i andra hand, eller det som blev det slutliga alternativet: Att fastighets­ägaren tecknade ett nytt kontrakt med en ny hyresgäst, Gesab – Göteborgs Energy Systems AB – som flyttar in till sommaren.

– I slutändan blev det en perfekt lösning för alla parter, men det var helt klart en utmaning. En vanlig hyresförhandling är komplicerad, men när det är tre parter inblandade är det snäppet svårare, säger Marcus Skoglund.

Svevia lyckades komma ur avtalet i förtid utan att behöva lösa ut det. Detta beroende på att fastighets­ägarens avtal med Gesab var längre än den tid som återstod på Svevias kontrakt.

– Det blev verkligen en win win-situation. Fastighetsägaren fick en ny hyresgäst på ett längre avtal utan att lokalen stod vakant överhuvudtaget. Vi kom ur avtalet och den nya hyresgästen blir förhoppningsvis också nöjd med lokalen.

Vilka råd vill du ge till hyresgäster som sitter i en situation, liknande den ni satt i?


– Man ska inte känna sig alltför begränsad av att man har ett avtal, det går att lösa. För oss var det väldigt viktigt att vi hade en bra konsult, med god kännedom om både marknaden och komplicerad avtalsskrivning.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration