Täby Galopp ersätts av nya stadsdelen Täby park

Täby Galopp drar till Upplands-Bro och lämnar plats för den nya stadsdelen Täby park. På ett område stort som två Gamla stan kommer bostäder, arbetsplatser, skolor och parker de närmaste åren att växa fram

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den nya stadsdelen i Täby kommer att ha fokus på ett hållbart liv i stadsmiljö.
Bild: Skanska


Två Gamla stan eller mer konkret en yta på cirka 70 hektar. Det är ett rejält område som ska bebyggas mitt i Täby, där Skandinaviens största galoppbana har haft sin givna plats sedan 1960.

– Tänker man att banan är 1,6 kilometer lång så får man lite grepp om hur stort området är, säger Inger Olsson, vd för GEAB, Skanskas och JM:s gemensamägda bolag som ska utveckla området tillsammans med Täby kommun och Viggbyholms Gård Fastighets AB.

En helt ny stadsdel


Den nya stadsdelen kommer att ha fokus på ett hållbart liv i stadsmiljö. Totalt kommer 6 000 bostäder och 4 000–5 000 arbetsplatser att skapas. Byggstart planeras till sent 2016 och först ut är bostäderna.

– Det här handlar verkligen om en helt ny stadsdel med allt vad det innebär. Det blir också lite unikt med högre hus här i Täby som annars har en låg bebyggelse, säger Inger Olsson.

Till området väntas till exempel kaféer, eko-butiker, gallerier, mikrobryggerier och vintage-butiker som alla kommer att sätta sin prägel på det lokala stadslivet. Täby parks hållbarhetsfokus märks även på att det planeras bli en utpräglad cykel- och promenadstadsdel.

– Jag tror Täby park kommer att locka till sig män­niskor som uppskattar storstadens fördelar med ett levande stadsliv inpå knuten med biobesök, restauranger och kaféer. Men de söker också efter småstadens personlighet och närhet till grönområden. På sikt hoppas vi även på en tunnelbana hit ut till Täby, säger Inger Olsson.

Ett av de största


Just nu pågår planeringen för fullt och i maj, juni är tanken att ett samråd ska äga rum. Därefter påbörjas arbetet med detaljplanen och området kommer successivt att bebyggas under 20–30 år. Den kommer att bli en del av både det lokala Täby och det växande Storstockholm.

– Täby park är ett av de största utbyggnadsområdena i hela Stockholmsregionen. Vi har påbörjat en otroligt spännande resa tillsammans med de andra markägarna. Här kommer vi att skapa ett av Sveriges mest attraktiva områden med ett brett utbud av bostäder, arbetsplatser, förskolor och skolor samt en stadspark, säger Leif Gripestam (M), kommunstyrelsens ordförande i Täby.

Täby Galopp kommer i slutet av 2015 att flytta verksamheten till Upplands-Bro.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration