Mörby Centrum växer och blir Danderyd Centrum

Mörby Centrum kommer de närmaste åren att växa och bli dubbelt så stort. Köpcentrumet får även ett nytt namn: Danderyd Centrum. – Det ska bli Stockholms bästa köpcentrum med inriktning på dagligvaruhandel, säger centrumchef Håkan Larsson.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det nya namnet på köpcentrumet blir när allt står klart Danderyd Centrum.
Bild: Wester+Elsner


Det har varit en lång process, men i början av mars beslutade Högsta Förvaltningsdomstolen att inte gå vidare med överklagan gällande om- och tillbyggnaden av Mörby Centrum. Därmed är det grönt ljus för Diligentia att påbörja utvecklingsarbetet av det som ska bli Danderyd Centrum.

– Det återstår lite bearbetning av detaljplanen, men det dröjer inte länge förrän vi kan sätta igång på allvar, säger Håkan Larsson.

Från 55 till 100


Köpcentrumet har i dag 18 000 kvadratmeter uthyrningsbara butiksytor, cirka 20 000 kvadratmeter kontorsutrymmen samt 700 parkeringsplatser. Danderyd Centrum får 30 000 kvadratmeter handelsytor, 40 000 kvadratmeter kontorsytor och parkeringsplatser som rymmer 1 300 bilar.

– Vi går från 55 butiker till 100 och räknar att nå nio miljoner besökare om året, säger Håkan Larsson.I köpcentrumets södra del kommer ett åtta våningar högt kontorshus att byggas. Samtidigt rivs det gamla posthuset i området. En ny del ska byggas på OK/Q8-mackens tomt och förbindas med det nuvarande centrumet med en byggnad över Mörbyleden. Den nya delen kommer att bestå av både kontor och handel. Bland annat ett tio våningar högt kontorshus med ytor om 10 000 kvadratmeter. Ett nytt parkeringshus kommer att byggas på andra sidan E18 och kopplas samman med det nuvarande. Över E18 skall även en bro byggas.

– 65 000 trafikerar dagligen E18 så bron blir en perfekt reklamkanal, säger Håkan Larsson.

All tänkbar service


Vi sitter i Diligentias kontor på sjätte våningen i Mörby Centrum. Håkan Larsson berättar att förutsättningarna för ett nytt och större köpcentrum är goda. Intresset för kontorsytorna är stora och handeln har haft en positiv utveckling generellt i närområdet. 2007 omsatte Mörby Centrum 680 miljoner kronor och i dag är siffran 800 miljoner kronor. En förklaring, enligt Håkan Larsson, är att Mörby Centrum inhyser många vårdrelaterade verksamheter som människor besöker oavsett konjunkturer.

– Det finns till exempel 30 tandläkare i köpcentrumet i dag och även vårdcentraler och kommunala verksamheter. Vi är ett kommuncentrum med all tänkbar service och det är vår styrka, säger han.

Målsättningen är att bli Stockholms bästa köpcentrum vad gäller dagligvaruutbud.

– Det blir två stora livsmedelsbutiker och tanken är även att man ska få en saluhallskänsla med specialbutiker och restauranger.

Konkurrens via två koncept


Danderyd Centrum ska också konkurrera med tid och tillgänglighet. Detta genom koncepten fast city och slow city. I den förstnämnda delen, som ska rymma dagligvaror, service, basmode, sport/fritid och elektronik, kommer ärenden att kunna utföras snabbt för att få mer tid över i slow city där man hittar bland annat sällanköpsvaror, mode, inredning, restauranger, spa och skönhet. Det kommer även att hända en hel del runt omkring centrumet. Ett nytt busstorg ska byggas, torgen i området ska rustas upp, trafiksäkerheten ska ökas genom förbättrade lösningar för bil-, cykel- och gångtrafik.

– Dessutom kommer parken längs Golfbanevägen att rustas upp och där ska det också byggas tre bostadshus, vi bygger ett och kommunen två. Vi äger i dag redan de tre befintliga bostadshusen i parken.

Byggnationen av nya Danderyd Centrum kommer att påbörjas nästa år.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration