Fastighetsbolaget som håller vad man lovar

Fastighets AB LE Lundberg håller vad man lovar. Det är företagets hederskodex. – Det är möjligt tack vare att vi äger och förvaltar våra fastigheter själva, säger Johan Sandborgh, fastighetsbolagets områdeschef i Stockholm.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Lundbergs senaste förvärv i huvudstaden är fastigheten Asken 11 på Birger Jarlsgatan vid Eriksbergsplan där Group M hyr hela byggnaden.
Bild: Fastighets AB LE Lundberg


Fastighets AB LE Lundberg, eller "Lundbergs" helt enkelt, startades i en lägenhet i Norrköping 1944 av Lars Erik Lundberg. Sedan dess har mycket hänt och i dag hör man till en av landets stora privata fastighetsägare med ett bestånd som sträcker sig från Göteborg till Uppsala. Bolagets förvaltning är indelad i tre regioner: Stockholm, Väst och Öst. Totalt finns man i tolv städer.

– Vi har kontor i alla städer och det är viktigt för oss att vara lokalt bemannade, säger Johan Sandborgh.

Små och stora arbeten


Lundbergs arbetar med allt från mindre lokalanpassningar till att planera och bygga hela kvarter. När det gäller nybyggnationer är det certifieringssystemet Miljöbyggnad som gäller.

Totalt har företaget cirka 150 anställda i landet och lokalytan uppgår till en miljon kvadratmeter, jämnt fördelat mellan kommersiella lokaler och bostäder. Fastig­hetsvärdet uppgår i dag till närmare 15 miljarder kronor. Av de kommersiella ytorna består 20 procent av handelslokaler, varav de flesta återfinns i Linköping, Norrköping och Jönköping.

I Stockholm och Uppsala äger bolaget tolv fastig­heter där majoriteten består av kontor. Det senaste förvärvet i huvudstaden var fastigheten Asken 11 på Birger Jarlsgatan vid Eriksbergsplan. Hyresgäst är Group M – med byråer som Mediacom, Mind­share och Mec – som hyr hela den 5 500 kvadratmeter stora fastigheten. Det gör också Group M till Lundbergs största hyresgäst i Stockholmsområdet. Ambitionen är att växa mer i huvudstaden.

– Stockholm är prioriterat, där finns framtidstron på tillväxt. Men vi vill växa även på andra håll i landet. Och vi har en stor portfölj med intressanta projekt, bland annat i Örebro och Linköping som vi hoppas ­realiseras.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi är personliga, flexibla och håller vad vi lovar. Det är också anledningen till att vi har väldigt nöjda hyres­gäster. Vi tänker långsiktigt. Hyresgästerna är både små och stora företag.

Hur är det att jobba på Lundbergs?


– Jag har varit här i sex år nu och ansvarar för förvaltningen i Stockholm och Uppsala och jag trivs jättebra. Det är spännande, ingen dag är den andra lik. Vi försöker ständigt utveckla våra lokaler för att göra våra hyresgäster nöjda. Vi tror på en decentraliserad organisation och att jobba långsiktigt med fastigheter är inspirerande.

Har ni några lediga lokaler i Stockholm?


– Vi har generellt en låg vakansgrad. Det som finns ­ledigt nu är butiks- och kontorslokaler i centrala Uppsala och kontorslokaler vid Solna Strand.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration