Roligt men stressigt på arbetsplatserna i Norden

Sju av tio nordbor har roligt på jobbet varje dag. Samtidigt uppger mer än hälften att de är stressade varje vecka. Högst stress bland nordborna upplever svenskarna.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-01-20 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

60 procent av de tillfrågade är stressade minst en gång i veckan.
Bild: Istock Photo


Resultaten framgår av en undersökning som NCC låtit analysföretaget United Minds göra bland drygt 4 000 förvärvsarbetande och egenföretagare i Sverige, Norge, Danmark och Finland.

Generellt sett är trivseln hög på nordiska arbetsplatser, nio av tio uppger att de trivs bra eller mycket bra på sitt jobb. Majoriteten säger att de har roligt flera gånger om dagen.

Men nordborna har inte bara roligt på jobbet. 60 procent av de tillfrågade är stressade minst en gång i veckan. Svenskarna är mest stressade, 68 procent känner arbetsrelaterad stress minst en gång i veckan. Den lägsta motsvarande siffran hittar man i Danmark, där det ligger på 51 procent.

På vissa företag finns "jobba hemma-dagar", där man uppmuntrar personalen att arbeta hemifrån. Undersökningen visar dock att de allra flesta inte känner något större behov av att jobba hemifrån för att kunna koncentrera sig.

– Att jobba hemifrån lyfts ofta upp som den lysande stjärnan som ska lösa livspusslet, öka produktiviteten och höja vår livskvalitet och det finns fördelar med att jobba hemma, till exempel ur miljösynpunkt är det bra att kunna dra ner på resandet till och från jobbet. Vad man däremot sällan pratar om är vad en utbredning av hemmajobbande kan komma att kosta i form av minskad kreativitet och gemenskap. Detta är centralt med tanke på hur viktigt samtal med kollegor visar sig vara för att få fram kreativa idéer, säger Carola Lavén, affärs­områdeschef på NCC Property Development.

När det gäller den fysiska miljön på arbetsplatsen uppger 40 procent att det man skulle uppskatta allra mest i sin arbetsmiljö är att enkelt kunna kommunicera med sina kollegor – det skattas högre än tysta arbetsrum, lägre ljudnivå, träningsmöjligheter eller ens flexibla arbetsuppgifter.

– Företagsledare borde satsa på att utforma sina kontorslokaler på ett sätt som gynnar medarbetarnas hälsa samtidigt som det lyfter verksamheten och personalens kreativitet till nya nivåer, säger Carola Lavén.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration