Söderpunkten blir Helsingborgs nya centrum

Med nya Söderpunkten får Helsingborg sitt eget Lilla Torg med inriktning på upplevelser. Det är åtminstone ambitionen, enligt Martin Persson, vd på Jefast som äger fastigheten. – Detta blir Helsingborgs nya centrum, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Nya Söderpunkten ska bli ett Lilla Torg med inriktning på upplevelser.
Bild: Jefast


Vid årsskiftet stängdes Söderpunkten för en om- och tillbyggnad av fastigheten. Helsingborgs största citygalleria ska få ett annat innehåll med fokus på upplevelser. Klart är att SF flyttar in på närmare 3 000 kvadratmeter. De tidigare planerna för en Filmstad i närbelägna kvarteret Metropol är nedlagda. I stället blir det Söderpunkten som får inhysa SF:s hypermoderna multibiograf som kommer att rymma sju 3D-utrustade salonger. Den nya biografen kommer att byggas på fjärde våningen, vilket betyder att biobesökarna får köpa biljetten vid entrén som planeras bli vid Mäster Palms plats för att sedan ta hissen upp till biovåningen. Hösten 2016 ska den nya biografen stå klar.

– Det ska bli något utöver det vanliga med exklusivare biosalonger med sköna fåtöljer, avslöjar Martin Persson.

Fastighetsägaren Jefast har ytterligare fyra kontrakt klara för nya Söderpunkten.

– Men vi har sagt att 75 procent ska vara uthyrt innan vi tar vårt investeringsbeslut. Efter det kan vi gå ut med vilka hyresgästerna är. Jag väntar just nu in ytterligare tre eller fyra till, berättar Martin Persson och tillägger att inriktningen blir mot upplevelser, mat och dryck samt handel.

Många är intresserade


Intresset är stort för projektet på Söder mellan Mäster Palms gata och Holländaregatan.

– Det går ju väldigt bra för både handeln och restaurangerna i dag och det märker vi eftersom många är intresserade av vårt projekt och området på Söder.

Han berättar också att det inte handlar om att dra in så mycket hyra som möjligt, utan att hitta ett koncept för Söderpunkten som håller över tid.

– Vi siktar på två miljoner besökare om året. Enbart bion kommer årligen att locka 350 000 personer. Det här området har en enorm potential och med H+ så blir det Helsingborgarnas nya centrum. Jag tror vi kan skapa ett Lilla Torg här, en destination som man väljer att åka till för upplevelsen.

Inget vanligt projekt


Jefast investerar 300 miljoner kronor i projektet. I den summan ingår också ett 16 våningar högt bostadshus med runt 50 lägenheter som ska byggas i kvarteret.

– Där väntar vi på att kommunen ska anta detaljplanen, sen kan vi gå vidare i det ärendet, säger Martin Persson.

Totalt rymmer Söderpunkten kommersiella ytor om 15 000 kvadratmeter, vilket även innefattar kontors­ytor om 2 000 kvadratmeter. Men dessa ytor är i dagsläget inte aktuella att renovera. Enligt Martin Persson är Söderpunkten ett speciellt projekt att jobba med.

– Det är inget vanligt projekt, det här handlar om en hel stadsdel. Och det roliga är att det är så mycket som händer på Söder. Vi har till exempel Midrocs stora projekt vid Konsul Perssons plats och även Wihlborgs har mycket på gång i området. Detta ser vi enbart fördelar med, det blir ett område med olika verksamheter. Förhoppningsvis kan vi ta investeringsbeslutet inom två, tre månader. Därefter börjar vi bygga.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration