Davida i Malmö ska bli mer levande

Fastigheten Davida i centrala Malmö ska bli mer levande. Framför allt bottenplanet där Svenska Hus planerar kaféverksamhet och en mer välkomnade atmosfär. – Samtidigt får vi en tryggare miljö här, tillägger Eva Zdolsek, regionchef på Svenska Hus.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post


Artikelbild

Svenska Hus fastighet Davida i centrala Malmö ska omdisponeras med kafé och serviceverksamheter i bottenplan.
Bild: Svenska Hus


De flesta malmöiter förknippar nog Davida med Arbetsförmedlingen. Vilket inte är så ­konstigt eftersom det statliga verket är den största hyres­gästen med sina 5 500 kvadratmeter. Davida, som ­ringas in av Amiralsgatan, Kungsgatan och Gustav Möllersgatan, köptes av Svenska Hus sommaren 2013. Nyligen blev det klart att Univar, som är en stor distributör av industri- och specialkemikalier, kommer att hyra 1 650 kvadratmeter. Företaget lämnar därmed sina gamla lokaler på Kalendegatan för effektivare ytor i Davida. Svenska Hus långsiktiga och personliga egenskaper som hyresvärd spelade stor roll vid valet av den nya adressen, enligt Eva Zdolsek.

– Vi kommer att kunna erbjuda en god service med stort engagemang i vår centrala fastighet i Malmö. Vi ser fram emot ett långt och bra samarbete med Univar, säger hon.

Just nu renoveras och anpassas lokalerna för Univars verksamhet och till årsskiftet går flyttlasset över kanalen till Amiralsgatan. I det skoltäta området rör sig mycket folk och för att ta vara på dessa flöden planerar Svenska Hus en förädling av markplan i Davida.

– Potentialen är stor och läget ut mot Kungsgatan är optimalt för till exempel kaféverksamhet och annan service till våra hyresgäster. Det skulle vara roligt om det blir levande verksamheter här med löpande aktiviteter. Jag ser framför mig en välkomnande atmosfär med stora glasapartier och annan färg på fasaden, ­säger Eva Zdolsek och tillägger att Arbetsförmedlingen, vars lokaler berörs av projektet, ställer sig positiv till en omdisponering av fastigheten.

Inne i byggnaden finns en stor ljusgård som Eva Zdolsek skulle kunna tänka sig utvecklas till ett orangeri.

– Vi är en långsiktig ägare och vi vill öka servicen till våra kunder och hyresgäster. Detta är en stor fastighet med mängder av arbetsplatser och det tror jag inte alla är medvetna om.

Förutom Arbetsförmedlingen och Univar är bland andra Kungsleden och Trygghetsrådet hyresgäster i den 11 500 kvadratmeter stora fastigheten, som också har garage med plats för 120 bilar. I dagsläget finns det vakanta ytor på femte våningsplan om 862 kvadratmeter, men diskussioner förs med intressenter om dessa ytor. Just nu ser man över vilka nya verksamheter som kan bli aktuella i Davidas bottenplan, ett arbete som förväntas bli klart före sommaren.

– Jag ser fram emot att få dessa nya funktioner i fastig­heten och att skapa mötesplatser. Det är ett attraktivt läge och det måste vi utnyttja.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration