Grandabs senaste projekt

Ett konsortium, lett av Grandab Management, köpte vid årsskiftet två fastigheter på Norra Hamngatan med en total yta på 9 200 kvadratmeter kontor och butiker. Nu ska lokalerna rustas upp. Men frågan är vad de ska innehålla.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Arkitekten bakom huset på Norra Hamngatan 4 är Adrian Peterson.
Bild: Rasmus Thedin


Fastigheterna köptes av Mustad Fastighetsaktie­bolag, som haft dem i sin ägo sedan 1918 respektive 1930.

– Vi tyckte att de här fastigheterna var fantastiska, säger Carl Petre, delägare på Grandab.

Fastigheterna var då de uppfördes bland de arkitektoniskt mest påkostade i Göteborg.

– Det vi är ute efter är utvecklingsfastigheter och de här fastigheterna har enorm potential. Man har skött dem, men aldrig moderniserat dem. Det är rätt slitet och kommer att krävas en del uppgradering, säger Carl Petre.

– Fördelarna med så här gamla fastigheter är att det är relativt stora rum. Det är ett gammalt hus som funkar för modernt utnyttjande. Det är en viss charm med en gammal känsla och 3,80 i takhöjd, fortsätter han.

Den mindre fastigheten, som uppfördes på 1880-­talet, är på 2 700 kvadratmeter och innehåller enbart kontor. Fastigheten ska moderniseras och det arbetet kommer att starta till hösten, men redan nu jobbar Grandab med omförhandling av kontrakt med de befintliga hyresgästerna.

Olika idéer


Den större fastigheten, som initialt uppfördes på 1730-talet och är på 6 500 kvadratmeter, beskriver Carl Petre som ett oskrivet blad.

– Det finns två möjliga spår för fastigheten. Just nu tittar vi på att göra bostäder. Innergården har en oerhörd charm. Första gången jag gick in på gården fick jag lite New York-känsla, säger han.

Skulle det inte funka med bostäder så får de köra på spår nummer två: verksamheter och kontor. Det finns även en möjlighet att det blir en kombination i slut­ändan.

– Det skulle bli en fantastisk bostadsmiljö och det borde ligga i allas intresse att få fler bostäder i den här delen av staden, för att göra den mer levande. Men först krävs en hel del dialog med kommunen.

Om det skulle bli bostäder tror Carl Petre att det skulle röra sig om mellan 70 och 100 lägenheter.

Bra läge


– En av anledningarna till att vi gick in i de här fastig­heterna är läget. Just nu är det stökigt här, och det är inte mycket liv och rörelse, men när arbetet vid Skeppsbron påbörjas och spårvagnarna har börjat rulla här kommer folk att börja gå här. Det är redan väldigt centralt, men kommer att bli en mer integrerad del av centrum. Det hade varit skoj om det kunde bli lite mer liv vid hamnkanalen. Lite Nyhavns-känsla.

I dag finns det omkring 1 500 kvadratmeter vakant i fastigheterna, men Carl Petre tror att det kommer bli mer när hyrorna omförhandlas.

– Lokalerna passar för folk som vill sitta effektivt i en historisk miljö och inte vill ha ett standardkontor.

– Vi är jätteglada över att ha fått förvärva de här fastigheterna. Det är en förmån att äga så här centralt. Det är den här typen av objekt vi ska gå in i, säger Carl Petre.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration