En ny kulturinstitution byggs i Stockholm

Akademiska hus bygger just nu världens modernaste musikhögskola mitt i Stockholm.
– Det blir en viktig kulturinstitution för universitetshuvudstaden Stockholm, säger Sten Wetterblad på Akademiska hus.

Skriven av Sofia Grymer 2014-01-11 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

KMH:s nya campus
Bild: AIX Arkitekter AB


Det nya campusområdet som byggs för den Kungliga Musikhögskolan (KMH) kommer att bestå av två nybyggda hus som omger det byggnadsminnesförklarade stallkomplexet och ridhuset som i dag finns på platsen mittemot Stockholms stadion där Lidingövägen träffar Valhallavägen.

– Den här fastigheten möjliggör fantastiska lokaler där vi blandar det gamla med det moderna, bara den blandningen är unik i sig, säger Sten Wetterblad, regiondirektör på Akademiska hus.

Sammanhängande lokaler


I dag verkar musikhögskolan i utspridda, provisoriska lokaler och det här blir första gången de får sammanhängande lokaler som är anpassade just för dem.

Högskolans centrala funktioner, konsertsalar, studiokomplex, undervisningssalar och kontor för ledning, lärare och administration förläggs till ett hus med glasfasad mot Valhallavägen och byggs samman med den gamla stallbyggnaden, som blir det nya högskolebiblioteket.

Det andra nya huset har en putsad fasad och innehåller i huvudsak övningsrum samt en körsal på pelare med utsikt åt tre väderstreck. Huset ligger på tomtens västra sida med långsidan mot Lidingövägen – mitt emot Stockholms stadion. Tillsammans med stall och ridhus definierar de nya byggnaderna stallplanen, som bevaras till sin karaktär genom tegelbyggnadernas tyngd och markens behandling. Den gamla stallbacken blir på så sätt KMH:s centrala uterum.

Gratis konserter


– Vi är väldigt stolta över det arkitekten har gjort och det spännande arkitektoniska mötet mellan skolan och Stockholms stadion. Vi skapar en härligt kreativ mötesplats med fantastiska studiemiljöer och små musikrum där studenterna utvecklar sin talang för musik. Det kommer att bli väldigt bra, säger Sten Wetterblad.

Genom skolans foajé kommer besökare att strömma mot konsertsalar där gratis konserter kommer att ges kontinuerligt.

– Man ska känna tydligt att man befinner sig i en musikhögskola. När man går i korridorerna ska man kunna höra musik från övningsrummen, samtidigt som det är viktigt att det är tyst inne i rummen så att de som spelar inte störs.

En av utmaningarna med projektet är att få till akustiken i de olika rummen. Men det är också jätteviktigt att få till rätt inomhusklimat.

– Det får inte vara för fuktigt och inte för torrt för att både instrumenten och sångarnas stämband ska må bra.

Tanken med den nya musikhögskolan är att skapa en lättillgänglig och öppen miljö för både studenter, lärare och allmänhet centralt i Stockholm.

– Musikhögskolan kommer att bli mer synlig, många vet i dag inte var den finns. Genom att utöka konsertverksamheten och göra den mer öppen och tillgänglig kommer den att märkas på ett helt annat sätt och bidra till uppfattningen om att Stockholm är en kulturellt stark universitetshuvudstad i yppersta klass, säger Sten Wetterblad.

De nya lokalerna omfattar sammanlagt 21 600 kvadratmeter och beräknas stå klara till våren 2016. Runt skolan byggs dessutom 370 bostadsrätter.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration