Dags för etapp två på Simonsland

Första etappen på Simonsland är så gott som fullt uthyrd. Nu påbörjas arbetet med etapp två. Och till hösten öppnar ett efterlängtat inslag i fastigheterna.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Etapp två (till vänster) påbörjas inom kort. Etapp ett (till höger) har stått färdig sedan sommaren 2013.
Bild: Rasmus Thedin


Ett och ett halvt år har gått sedan inflyttningen i etapp ett på Simonsland, och fastigheten är nästan fullt uthyrd. Endast 1 000 av första etappens 37 000 kvadratmeter är vakant.

Hanna Lassing, projektledare på Kanico AB, är nöjd med utvecklingen av området sedan inflytt.

– Det har blivit den mötesplats vi alla hade en förhoppning om. Innan var det här ett stängt och slutet industriområde, men nu är det massa folk här. Studenter, företag och museibesökare. Många kommer hit för att äta lunch och jag tror att vi kan locka hit ännu fler framöver, säger hon.

Ser ett evenemangstorg


Hela området är på drygt 60 000 kvadratmeter och cirka 10 000 av dessa kommer att ingå i projektets andra etapp. Byggnaden som ingår i den etappen ligger mellan Textile Fashion Center och järnvägen och av husets 16 000 kvadratmeter är redan 6 000 färdiga, där ligger Navet Science Center med flera. Det är resten av byggnaden som det nu förs diskussioner om, men även ytan mellan den byggnaden och Textile Fashion Center, den så kallade innergården. Där är det i dag parkeringsplatser, men Hanna Lassing, säger att de har andra planer för ytan.

– Där ser vi ett evenemangstorg i framtiden. Vid invigningen hade vi konsert där, och det funkade väldigt bra ljudmässigt, säger hon.

Just nu tittar de på vad de vill fylla etapp två med.

– Hela etapp ett är ett kluster som kretsar kring textil. Vi vill gärna att det blir en del aktiviteter i etapp två också. Bottenplan får gärna innehålla någon publik verksamhet, så att det blir liv och rörelse. Jag tänker mig antingen handel eller besöksnäring, säger Hanna Lassing.

Längre upp i fastigheten skulle det kunna bli tal om bostäder, men inte i den del som ligger mot järnvägen, så det rör sig enbart om 10–20 lägenheter.
Precis som etapp ett är etapp två en fabrik byggd på 1930–1940-tal.

– Man ska precis som i etapp ett känna att det har varit en fabrik. Vi vill sätta innehåll och koncept under året. Sedan börjar vi inte bygga förrän vi hyrt ut till stora delar.

Förhoppningen är sedan att byggstart ska ske 2016 och inflyttning under 2017.

– Vi hoppas att etapp två ska ge ett mervärde till stadsdelen och vi för en dialog med högskolan och staden om vad de vill se. Det får gärna bli verksamheter som ger fler anledning att komma hit. Gärna naturliga mötesplatser. Och så vill vi utnyttja vattnet som flyter förbi precis utanför. Vi ser helst ett gäng större verksamheter. Men något som har varit attraktivt här är vårt kontorshotell, så kanske något sådant också, säger Hanna Lassing.

Den tredje etappen omfattar fastigheten Tystnaden. Den är på 2 500 kvadratmeter med en byggrätt på ytter­ligare 2 000.
Redan till hösten kommer det dock att hända saker på Simonsland, då puben The Beer Company öppnar i anslutning till restaurangen.

– Det är det alla frågar oss om just nu; "när öppnar puben? När öppnar puben?", säger Hanna Lassing.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration