Byggstart för Stockholms nya citystation

En ny pendeltågstation, ett nytt hotell och nya bostäder mitt i centrala Stockholm. 2016 står Station Stockholm City färdig.
– Det är roligt att projektet verkligen förverkligas nu, säger Ann Wiberg på Jernhusen.

Skriven av Sofia Grymer 2014-01-08 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Station Stockholm City
Bild: Sofia Grymer


Bygget av Station Stockholm City är nu i full gång. Mitt emot entrén till centralstationen på Vasagatan byggs en ny mötesplats i city, med hotell, bostäder och en ny knutpunkt för kollektivtrafik.

– Det är jätteroligt att vi nu börjar se hur projektet växer fram, säger Ann Wiberg, som är chef för affärsområdet Stadsprojekt på Jernhusen.

Det första spadtaget togs den 6 september med stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (M), Jernhusens vd Kerstin Gillsbro, Strabags projektutvecklings-vd Jens Lackman och Citybanans informationschef Eva Rådmark Herrder på plats.

– Station City kommer att bli ett bra exempel på den stegvisa förändringen av vår stad, där årsringar läggs till årsringar och nytt möter gammalt. Det här förslaget tar hänsyn till platsens förutsättningar och visar att det går att tillföra nyskapande arkitektur till Stockholms hjärta, sa Regina Kevius då.

Kommer gå undan


Efter att ha inlett bygget med grundläggning av våningarna under mark börjar projektet sakta klättra upp ur gropen, men först i mars-april kommer byggnaden att börja synas ordentligt.

– Sedan kommer det att gå undan. 2014 blir ett intensivt år, då kommer vi att se framstegen tydligare vecka för vecka. I slutet av året kommer också fasader att vara på plats, säger Ann Wiberg.

Den nya stationen kommer att börja användas när Citybanan står klar 2017. Men hotellet och entréplanen på Vasagatan och Klarabergsgatan med handel och resenärsservice inklusive kopplingen till tunnelbanan och gångtunneln till Centralstationen öppnar redan 2016. Utöver det kommer byggnaden också att innehålla bostäder.

Ett lyft för miljön


– Detta kommer att bli en viktig mötesplats i staden för resenärer, hotellgäster, boende och stockholmare, med fina takterrasser med utsikt över staden som ett extra positivt tillskott. Jernhusen vill utveckla området runt centralstationsområdet med en helhetssyn, där allt hänger ihop och resenärerna kommer i första rummet. Projektet kommer att bidra till en snyggare och tryggare miljö och ur stadsmiljösynpunkt blir det här ett lyft. Det märks redan nu och nästa år kommer också Stockholms centralstation att återinvigas efter en lång period av arbete med grundförstärkning och modernisering, säger Ann Wiberg.

Vilka har utmaningarna med projektet varit hittills?

– Det är naturligtvis en utmaning att ha en stor byggarbetsplats i ett område där det rör sig så mycket människor, men vi har lärt oss mycket kring att hålla resenärerna glada under alla år av stök och bök på Centralstationen, så vi hoppas att vi kan klara det här också. Det verkar också som det är lättare för stockholmarna och andra att klara lite besvär när man ser att det leder till en förbättring.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration