Ett litet fastighetsbolag med stora planer

Elof Hansson fastigheter är ett ungt bolag, men en del av ett 120-årigt handelshus. Bolagets tyngdpunkt ligger på området kring Masthugget – bland annat planerar man att bygga ett stort kluster för internationell handel.

Skriven av Rasmus Thedin 2015-03-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Lennart Hedström var tidigare vd på Chalmersfastigheter och har jobbat med fastigheter sedan 1993.
Bild: Rasmus Thedin


Elof Hansson-koncernen startade 1897 i Hamburg och kom 1914 till Göteborg. De har kontor och dotterbolag på 30 platser runt om i världen, i alla världsdelar förutom Afrika. I fastighetsbolaget är de i dag fem personer som jobbar, men de tänker utvecklas och expandera de närmsta åren.

– Ägarna bestämde för fyra–fem år sedan att de ville starta den här verksamheten för att ha ytterligare ett affärsben att stå på. Vi är väldigt långsiktiga i allt vi gör och syftet med fastighetsbolaget är att balansera koncernens finanser, då fastigheter är en stabilare bransch än den internationella handeln, där det går mer i kurvor, säger Lennart Hedström, vd på Elof Hansson fastig­heter.

Inledningsvis förvaltade fastighetsbolaget koncernens fastigheter, och har sedan starten sålt av ett tiotal industrifastigheter i södra och västra Sverige och just nu håller de på att sälja en fasighet i New York och en i Buenos Aires. De vill istället satsa på kontorsfastigheter i Göteborg.

– Vi har redan investerat i några, med en tyngdpunkt kring Masthugget. Vi har valt att investera i Göteborg som är en marknad vi tror mycket på, säger Lennart Hedström.

1,5 miljarder


I dag förvaltar bolaget ett bestånd på 45 000 kvadratmeter, till ett värde av 1,5 miljarder kronor.

Den senaste affären de gjorde var att köpa HSB-fastig­heten på Första långgatan tillsammans med Balder. Den fick de tillgång till i oktober förra året och de har redan tecknat ett hyresavtal med stadsdelsnämnden Majorna-Linné, om 5 500 kvadratmeter.

– Det vi tittar på nu är intressanta investeringsobjekt med utvecklingspotential, säger Lennart Hedström.

Elof Hansson Fastigheter är tillsammans med Göteborgs stad, Folkets Hus Göteborg, NCC Property Development, Riksbyggen, Stena Fastigheter Göteborg och Älvstranden Utveckling med i utvecklingen av Masthuggskajen. Elof Hansson äger två fastigheter inom detalj­planeområdet och där vill de skapa mellan 300 och 350 bostäder längs med Första långgatan.

Internationell handel


– Vi hoppas också på att få marktilldelning för 30 000 kvadratmeter verksamhetsytor, där vi planerar att bygga något vi kallar för Global Business gate, som är tänkt som ett kluster för verksamheter inom internationell handel. Vi ser att Göteborg har en tradition, som vi själva ingår i, av internationell handel, och det här är dessutom ett attraktivt läge i staden.

– Kan man skapa den här klusterbildningen är det positivt för hyresgästen, då konkurrensen driver dem att bli bättre, samtidigt som man sätter strålkastaren på att vi är stora inom internationell handel i Göteborg, vilket lockar hit kompetensen.

Detaljplanen beräknas vara klar nästa år och i så fall hoppas Lennart Hedström på att de ska kunna börja bygga under första halvåret 2017 och att allt ska stå klart till stadens 400-årsjubileum 2021.

– Här finns en fantastisk utvecklingspotential inom en nära framtid, som inte finns i de andra utvecklingsområdena i staden.

Bolaget räknar med en marktilldelning vid kaj­kanten, men är inte nöjda där.

– Parallellt med detta tittar vi på intressanta investeringar, säger Elof Hansson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration