Stockholm New – nytt och hett i Hammarby Sjöstad

100 000 kvadratmeter nya kontor i Hammarby Sjöstad. Skanskas projekt Stockholm New ska bli stans nya heta kontorsområde. – Det saknas nya, miljösmarta kontor i den här delen av stan, säger Anna-Maria Kääriä på Skanska.

Skriven av Sofia Grymer 2014-01-06 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Stockholm New
Bild: Skanska


I Hammarby sjöstad planeras just nu för Stockholms nya heta kontorsområde – Stockholm New.

Totalt kan det bli fråga om cirka 100 000 kvadrat­meter nya kontor i sju olika hus – om allt byggs.

– Det finns en jättestor efterfrågan på nya miljö­smarta och effektiva kontor och det finns inte i den här delen av staden eftersom det framförallt byggs i norr.

– Men köerna börjar bli outhärdliga och tid betyder så mycket i dag att folk vill jobba i närheten av där de bor, säger Anna-Maria Kääriä som är marknadschef på Skanska som utvecklar Stockholm New.

Egen entré från kajen


Först ut är sjuvåningshuset som fått namnet Stockholms Seaside och kommer att ligga precis vid kajen. Huset är utformat så att varje hyresgäst kan få en egen entré direkt från kajen. Anna-Maria Kääriä beskriver det som ett så kallat town house där alla även kommer att ha tillgång till en egen terrass på taket med utsikt mot vattnet.

– Det kommer att vara häftig arkitektur och vi kommer att jobba mycket med inredningen. Målgruppen för området är företag inom till exempel it, mode, media och spel­företag.

Skybar 29 våningar upp


Förhoppningen är att Söder ska spilla över och sprida ut sig även på andra sidan om Skanstullsbron. Skanska planerar också för att bygga skyskrapan Stockholm One i området. En 28 våningar hög byggnad med en skybar högst upp och ett café i entrévåningen.

– Det ska vara ett genomtänkt café och inte ett ställe där man tar sitt kaffe och springer vidare, utan profilen får gärna vara ekologisk och det ska vara lounge-känsla. Och på sommaren kan serveringen flytta ut så att ute- och innemiljöerna smälter ihop, säger Anna-Maria Kääriä.

Stockholm New kommer att ge plats åt både stora och mindre företag. Våningarna kommer att kunna ­delas upp för att skapa lokaler ända ner till 300 kvadratmeter. Samtidigt som möjligheterna att sitta i ett eget hus är stora.

– Snabbväxande företag vill sitta i effektiva lokaler som är lätta att anpassa. Det är lättare i nya fastig­heter än i 1800-talskontor. Det är också viktigt för att få till ett effektivt arbetssätt som möjligheten att ­kunna jobba aktivitetsbaserat. Kontoren i Stockholm New kommer att ha kreativa zoner med olika karaktär och färger. Det får inte bli tråkigt bara för att det är nybyggt.

Med både Gullmarsplans tunnelbanestation, tvär­banan och bussar alldeles intill kommer Stockholm New ha ett gyllene kommunikationsläge, vilket är rätt ovanligt för ett helt nybyggt område påpekar Anna-Maria Kääriä.

– Dessutom är närheten till vattnet rätt unikt. Och tillsammans med bostäderna som byggs i området kommer det att bli en fin mix, precis som en riktig stad, säger hon.

Vilka utmaningar har ni stött på med projektet hittills?

– Det är ett enormt stort och komplext projekt, men samtidigt tar vi hand om detta genom att starta i etapper. Men storleken är helt klart en utmaning.

Bygget av Stockholm Seaside kommer att inledas under nästa år och Skanska inväntar just nu att detaljplanen för skrapan Stockholm One ska godkännas. 2016 kan det första huset vara på plats och inflyttning beräknas till 2017.

Lediga lokaler i Stockholm


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration