Juvelen – i världstopp på miljösidan

Skanskas förslag Juvelen vann Uppsala kommuns tävling om en ny kontorsbyggnad vid Resecentrum. Byggnaden – som blir en av de mest miljövänliga i världen – sätter Uppsala på kartan, och gensvaret från marknaden har inte låtit vänta på sig.
– Det har redan ringt flera företag som är intresserade av att ha sitt kontor här, säger Fredrik Hjortzén, affärsutvecklare på Skanska.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-01-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Juvelen
Bild: Utopia


Ambitionen är att det spektakulära kontors­huset Juvelen ska stå inflyttningsklart i slutet av 2016.

I början av december presenterades Skanskas förslag som vinnare i tävlingen – och intresset från hyresgästerna var stort från första stund.

– Det är både ett attraktivt läge och en märkesbyggnad med tydliga gröna värden vilket gör det hela extra intressant, säger Fredrik Hjortzén.

Juvelen, omfattandes cirka 10 600 kvadratmeter, ska certifieras enligt det internationella miljöklassificeringssystemet Leed, och siktar här på den högsta nivån, Platinum.

Leed tar – till skillnad från EU:s Green Building – hänsyn till mycket mer än energieffektivitet. Leedsystemet bedömer en fastighets miljöpåverkan när det ­gäller allt från dess läge och vad som funnits på platsen tidigare, till materialval och vattenförbrukning.

Enligt Skanskas beräkningar ska Juvelen nå 90 ­poäng i Leed-systemet.

– När vi gjorde bedömningen inför tävlingsförslaget fanns det ingen fastighet i hela världen med högre siffror. Nu har det kommit en, i München, som når 94. Men det är alltså den grönaste i Norden och den näst grönaste i världen, säger Fredrik Hjortzén.
Artikelbild

Fredrik­ Hjortzén
Bild: Nicklas Tollesson


Inga miljöskadliga ämnen eller byggavfall


Byggnaden kommer att – på årsbasis – vara självförsörjande på energi. Detta bland annat beroende på 1 800 kvadratmeter solceller, som placeras på taket. Detta kan jämföras med huset som Skanska just nu bygger för Uppsalahem, omedelbart bakom Juvelen. Det har cirka 1 000 kvadratmeter solceller i fasaden, som är Sveriges största solcellsfasad.

Byggnaden kommer att uppföras helt utan miljöskadliga ämnen och inget byggavfall kommer att gå till deponi – faktorer som också ger höga poäng i Leed-systemet.

Bra lösning på sluttande tomt


Men det var ändå inte miljöaspekterna som avgjorde till Juvelens fördel när juryn utsåg byggnaden till vinnare i tävlingen. En sak som hade stor betydelse var sättet som man löser flödesproblematiken på – en svår fråga på en tomt som lutar nästan fyra meter.

– Skanska och Utopia Arkitekter lade ner en hel del energi på detta. Trappan utanför huset fortsätter en bit in i huset på bottenplanet som till allra största delen kommer att bli publikt, säger Fredrik Hjortzén.

Detta kan exempelvis innebära någon restaurang, en utställningsyta, och kanske någon verksamhet som har med cyklar att göra.

– Många är cykelburna i Uppsala, vilket man ser av den stora cykelparkeringen här vid Resecentrum. Vi ser snarare en cykelrelaterad verksamhet än flera restauranger, matvaru- och servicebutiker.

Kontorsplanen är anpassade så att tre hyresgäster kan dela på dem och få drygt 400 kvadratmeter var.

– Vi förbereder så att det kan vara en så kallad multi tenant-byggnad, men det kommer också att vara möjligt att göra det till en byggnad för bara ett företag.

Skanska valde att arbeta med det förhållandevis lilla arkitektkontoret Utopia i den här tävlingen.

– Vi utvärderade sju olika byråer, bland annat ett par riktigt stora, från början men fastnade för Utopia. De har en bra erfarenhet när det gäller att vinna tävlingar, och det visade de ju prov på nu också.

Vad betyder en byggnad som Juvelen för Uppsala?

– Jag tror att den betyder ganska mycket, inte minst för den vanliga Uppsalabon. Den här tävlingen har väckt mycket intresse. UNT – Upsala Nya Tidning – hade en webbundersökning om vilket förslag folk tyckte bäst om och 2 500 röstade (38 procent röstade på Skanskas vinnande förslag). Det säger en del om att det här engagerar Uppsalaborna.

Sök lokaler i Uppsala


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration