Ger fastigheterna ett andra liv

Det typiska Aspelin Ramm-projektet är en byggnad som tiden har sprungit ifrån – en byggnad som har uppförts för ett ändamål men som nu passar bäst för något annat. – Vi ger fastigheterna ett andra liv, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-01-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Lennart Karlsson
Bild: Nicklas TollessonVi träffas på Aspelin Ramms kontor i Pedagogen Park i Mölndal – ett typexempel på affärs­idén. Den gamla lärarhögskolan hade stått tom och övergiven i fyra år när Aspelin Ramm köpte den i slutet av 2010. Sedan dess har den förvandlats till en levande företagsmiljö. Här finns allt från skolor och ­dagis till restauranger, Svenska kyrkan, vanliga kontorsföretag, showrooms och Bohuslän Big Band.

– Det har verkligen blivit en bra mix av olika verksamheter. Man hade kunnat leva större delen av sitt liv här, skrattar Lennart Karlsson.

– Det enda som kanske saknas här är ett gym. Vi har haft en del diskussioner men inte kommit ända fram.

I dagsläget är drygt 23 000 av fastighetens 28 000 kvadratmeter uthyrda. Drygt 600 personer arbetar här och 350 barn går i skola eller dagis här.

Aspelin Ramm är en gammal norsk koncern, med anor från 1880-talet. Än i dag ägs koncernen av de två ­familjerna Aspelin och Ramm. Strax före millennieskiftet gjordes det första förvärvet i Sverige då man köpte Hotell 11 och Blå Hallen av Eriksberg (som senare blev Älvstranden Utveckling). Lennart Karlsson arbetade då på Eriksberg och han tog chansen när norrmännen behövde rekrytera en ansvarig för den svenska verksamheten.

Mycket har hänt


– Jag var ensam det första ett och ett halvt året, bortsett från att det kom en tjej en gång i veckan och skötte fakturering och bokföring.

Sedan dess har mycket hänt. Aspelin Ramm har köpt och utvecklat ett 15-tal projekt, mestadels i Västsverige men även i Stockholm.

Det största, vid sidan av Pedagogen Park, är 421 i Högsbo – ursprungligen en gammal galonfabrik som Aspelin Ramm förvandlade till ett modernt köpcentrum, som nu ägs av Eurocommercial Properties.

Siktet är, efter att fastigheterna har utvecklats färdigt, inställt på försäljning.

– Ja, men inte på samma sätt som en del andra som ibland säljer innan huset är färdigt. Vi vill genomföra hela utvecklingen och se till att fastigheten fungerar över tid. Sedan har vi ingen brådska med att sälja, vi kan vänta länge på det rätta marknadsläget.

Exempelvis äger Aspelin Ramm fortfarande de färdig­utvecklade spa- och hotellanläggningarna Vann och Smögens Havsbad, som man också driver genom ett eget bolag.

Flera pågående projekt


Aspelin Ramm arbetar just nu med flera olika kommersiella projekt i Västsverige:

• I Torslanda utvecklar man delar av den gamla flygplatsen. I Terminal 1 (den gamla utrikesterminalen) och Terminal 3 (ett nybygge) utvecklas cirka 5 500 kvadratmeter handel och kontor.

– Vi har några lokaler kvar att hyra ut. Sedan kan vi också bygga en Terminal 2, jag hoppas att vi ska kunna gå igång med den under första halvåret i år.

• I Varberg pågår detaljplanearbete för 25 000 kvadratmeter externhandel.

– Biltema är med oss i detta. De kommer förmodligen att köpa 5 000 kvadratmeter och bygga själva.

• I Kungsbacka är detaljplanen klar för 7 500 kvadratmeter volymhandel.

– Vi för diskussioner med en intressent som är intresserad av cirka 4 000 kvadratmeter, vilket innebär en av de två byggnaderna vi planerar för. Förhoppningsvis kan vi byggstarta under första kvartalet.

• I Vallhamra, Partille, utvecklar Aspelin Ramm torget, och tillför nya bostäder.

– Vi säljstartade andra etappen med bostadsrätter i mitten av oktober och har redan bokat 23 av 74 lägenheter.

– En kul detalj när det gäller Vallhamra är att vi fick Partille kommuns barnkonventionspris för en skulptur i rondellen, som vi tog fram genom en designtävling bland eleverna i Vallhamraskolan. Det är roligt att engagera sig för barn och ungdomar och roligt att det uppskattas.

Ni har en hel del pågående projekt, har ni fler nya på gång framöver?


– Vi är med i utvecklingen av Forsåker, den nya stadsdelen i Mölndal. Där ska vi bygga 200 lägenheter och vi är med i gruppen som samtalar om de kommersiella ytorna. Utöver det har vi naturligtvis ögonen öppna. Jag ser gärna att vi går in i något mer större projekt framöver, just nu har vi en del som är relativt små.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration