En ny era för Kvarnen

Kvarnengallerian har levt en undanskymd tillvaro, men nu börjar det hända saker i kvarteret. Gallerian ska bli mat- och servicekluster och på taket planeras ytterligare bostäder

Skriven av Rasmus Thedin 2015-04-10 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Vid Vaksala torg ligger Kvarnengallerian, och har gjort så sedan 1980-talet. För två år sedan började det att hända saker i fastigheten.

- Den har varit i behov av en hel del kärlek. Det är inte mycket som gjorts här sedan det byggdes, säger Johannes Bolvede, projektledare på Alm Equity.

De äger fastigheten tillsammans med Andersson Company sedan 2011, då de köpte den av Uppsala Kommuns Fastighets AB.
Gallerian var inget självklart förvärv, då Alm Equity främst sysslar med bostadsutveckling.

- Det här är lite av en udda fågel i vår projektportfölj, säger Johannes Bolvede.

Positiv utveckling


Men uppe på taket på fastigheten finns det byggrätter för bostäder, och det var mycket därför de valde att gå in i projektet.

- Vi tror att bostäderna kommer kunna bidra till en positiv utveckling av stadsdelen, samtidigt som gallerian kommer att ha positiva effekter på boendemiljön.

På grund av bygglovsprocessen för bostäderna föll det sig naturligt att börja fokusera på handelsbiten av fastigheten.

- När vi tillträdde var det stora vakanser i gallerian, så det var det vi la krutet på först, säger Johannes Bolvede.

Sedan 2013 har de arbetat med att fräscha upp lokalerna och samtidigt fylla vakanserna. Idag står cirka 800 av gallerians 5 500 kvadratmeter vakanta. Av dem är över 600 tänkta för restaurang- och kaféverksamhet.

Fokus på mat och service


- Analysen hamnade tidigt i att det här inte är någon stor handelsyta, och vi kommer aldrig att kunna konkurrera med de större handelsplatserna i Uppsala. Vi måste istället hitta vår nisch och bygga en bra stadsmiljö, snarare än en detaljhandelsplats. Gallerian hade redan styrkan av ett Systembolag och en extremt uppskattad Icabutik. Så det ville vi bygga vidare på, för att få en klustereffekt och en positiv spiral, säger Johannes Bolvede.
Därför kommer det i nya Kvarnengallerian att bli fokus på mat och service.

- Det ska utvecklas som en handelsplats för mat, med en hög grad av personlighet. Det som är viktigast just nu är att hitta en intressant restaurangaktör.

Hittills har de bytt ytskikt och galleriagången har dragits om.

- Vi konstaterade tidigt att den inte var optimal. Den genererade 45-gradiga lokaler som var svårutnyttjade och det blev ett sämre flöde genom gallerian.

Genom att dra om gången har de frigjort mer lokalyta och skapat två torgbildningar. Till hösten kommer de att börja arbetet med fasaderna. I första hand på Salagatan och Sankt Persgatan. De kommer att få större skyltfönster och få uteserveringarna att hänga ihop bättre med verksamheten. Arbetet med detta är tänkt att vara färdigt till våren.

Vill öppna upp


- Idag känns gallerian ganska stängd och introvert, så vi vill öppna upp den och exponera verksamheterna mer ut mot gatan. Salagatan har potential att bli en fantastisk promenadgata.

Arbetet med gaturummet sker i samråd med kommunen, och det finns ännu ingen tidplan för det.

På bostadssidan rör det sig om cirka 70 lägenheter med en totalyta om cirka 5 000 kvadratmeter. Första etappen förväntas byggstartas till hösten, med inflyttning ett år senare.

Utöver det som redan görs i gallerian finns det ytterligare utvecklingspotential. Vid Salagatan finns det idag en parkeringsplats på fastigheten, där gallerian skulle kunna växa med ytterligare drygt 800 kvadratmeter.

Varför ska man etablera sig här?

- Framförallt är detta ett kvarter, och en del av Uppsala, på uppgång. Bostadsutvecklingen sker framförallt nordöst om tågspåren. Vaksala torg är dessutom en del av Uppsalas nya paradgata. Det här är en handelsplats under återuppbyggnad. Jag tror att det här utvecklas allt mer mot ett A-läge; ska stadsutvecklingen ta vägen någonstans så är det hitåt, säger Johannes Bolvede.

- Handlarna har stark tilltro till läget och jag tror dessutom att det kommer att förbättras avsevärt inom bara ett par år. Det upplevs idag av många som den nya hippa delen av Uppsala. Det är märkligt att det här inte har hänt innan. Men det är som i många andra städer; spåren är både en välsignelse och en förbannelse; det gäller att hamna på rätt sida. Men nu börjar utvecklingen ta fart på den här sidan också, säger Johannes Bolvede.

Lediga lokaler i Uppsala


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration