"Här har man nära till allt"

Bristen på centrala kontorslokaler i Uppsala är stor. Därför ska nu 8 000 kvadratmeter byggas till på Aspholmens fastighet vid Kungsgatan och målet är att utbyggnaden ska stå klar år 2018.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-12-28 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Skyltläge. Konceptbild på den nya byggnaden som kommer att ligga i ett bra skyltläge precis vid gågatan i centrala Uppsala.
Bild: Sweco Arkitekter


Kungspassagen, som den nya byggnaden ska heta, ligger centralt i Uppsala, mellan resecentrum och gågatan. Något som Theresa Söderlund, affärs­utvecklare på Aspholmen, lyfter fram som idealiskt.

– Här har man nära till allt och det är det allra bästa med den här fastigheten. Närheten till resecentrum är viktig för många som inte vill vara för låsta till bilen, säger hon.

Hon vittnar om en enorm efterfrågan på centrala kontorsytor i Uppsala i dagsläget.

– Samtidigt finns det nästan inga högkvalitativa ­kontor lediga, så det behövs byggas mer för att det ska bli en rörlighet på marknaden, säger hon.
Artikelbild

Theresa Söderlund
Bild: Aspholmen fastigheter


Tanken är att de ska bygga till ungefär 8 000 kvadratmeter på sin befintliga fastig­het och totalt ska byggnaden bli sex ­våningar hög. Det kommer nästan ute­slutande att bli kontorsytor, förutom i markplan där det ska finnas serviceytor som först och främst ska fungera som ett komplement till de övriga verksam­heter som finns i huset. I dagsläget sitter bland ­annat Landstinget och Archus Arkitekter här.

Flexibla ytor


Just nu pågår detaljplanearbetet, och målet är att bli klar med detaljplanen under 2016, då Aspholmen också räknar med att sätta spaden i marken och börja bygga. I dagsläget förs diskussioner med flera intressenter, framför allt stora företag. Anledningen är att de vill ha någon större hyresgäst på plats till en början, men i slutändan finns det möjligheter till både stora och mindre ytor.

– Tanken är att det ska bli en blandning, det är väldigt flexibla ytor och inte svårt att hitta delningsmöjligheter. Här kan vi ordna yteffektiva lokaler för större, medelstora och i slutändan säkert också mindre företag, säger Theresa Söderlund.

Hon berättar att det även kommer att finnas goda möjligheter att växa i den nya byggnaden, vilket skapar möjligheter för framtida hyresgäster att förändra sina ytor om så önskas.

– Det som är intressant med den här byggnaden är att här kan man hitta stora, sammanhängande ytor. Just nu finns det inte många sådana på Upp­salamarknaden. Vi tycker att det är ett jättespännande ­projekt, det ska bli väldigt roligt att komma igång, säger Theresa Söderlund.

Förutom läget upplever hon att många företag tycker att det är viktigt med höga miljöambitioner.

– Så vi kommer att bygga och certifiera lägst enligt Miljöbyggnad Silver, och ska bland annat ha solceller och ledbelysning, och dessutom gemensamma omklädningsrum för att möjliggöra att hyresgästerna ska kunna ta cykeln eller gå till jobbet, berättar Theresa Söderlund.

Centralt läge med terass


Det kommer också att finnas en takterrass som alla hyres­gäster ska ha tillgång till, där de ska kunna ta med sig kaffekoppen ut och sätta sig en stund på rasten.

– Kommer man upp där har man en fin utsikt över Uppsala. Här finns ju inte så höga byggnader annars, så man ser ganska långt, säger Theresa Söderlund.

Fastigheten, som ska stå klar ­under 2018, ­ligger i ett synligt läge på Kungsgatan.

– Det är ett otroligt bra skyltläge, och det är viktigt för många av våra kunder då det är ett sätt för dem att bygga sina varumärken, säger Theresa Söderlund.

Både nya och befintliga hyresgäster


Hon berättar att Aspholmen riktar sig både mot nya och befintliga hyresgäster när det gäller projektet vid Kungspassagen. De har också precis slutfört arbetet med kvarteret Svalan som ligger alldeles runt hörnet.

– Där har vi många hyresgäster som redan nu har tagit ytterligare ytor i anspråk, och med den nya byggnaden är det inte omöjligt att någon flyttar vidare till Kungspassagen och någon annan kan växa vidare på plats, säger hon.

Sök lediga lokaler i Uppsala


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration