Peter Johansson sprider jul med Julen är här

Musikalartisten Peter Johansson slog igenom i rollen som Galileo i musikalen We will rock you i West End, London. Sen dess har han gjort mängder av musikalroller. Men nu är det julshow som gäller. För sjunde året i rad tillsammans med kusinen Matilda Grün. – Det är ett säkert kort om man vill ha julstämning, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-12-10 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kusiner. Peter Johansson och Matilda Grün turnéstartar den nionde december med Julen är här och turnerar sedan runt om i landet.
Bild: Peter Knutson


Kusinerna växte upp i Sankt Anna i Östergötland där de uppträder inför tusentals personer varje sommar. Men nu närmar sig julen och för sjunde gången i ordningen ger sig kusinerna ut på vägarna med turnéstart på Chinateatern i Stockholm.

Vad är det som är så speciellt med julshower?

– Det är ingen garanti nu för tiden att det blir någon julstämning, många jular regnar bort. Men på en julkonsert får man garanterat julstämning. Dock tycker jag att många julkonserter börjar för tidigt, redan i november. Vi börjar aldrig förrän en vecka in i december. Man vill ju inte mjölka ur julen för mycket.

Kommer ni att bjuda på något speciellt i år?

– Det blir mycket steppdans. Sen kommer även vår kompis Jesper Sjöberg att vara med. Han är både musikalartist och komiker. Jag ska även försöka mig på lite dragspel och Matilda kommer förhoppningsvis att utföra en österrikisk joddling. Hennes man är från Öster­rike. Det blir allt från gamla svenska julklassiker till storbandsjazz och några Queenlåtar. Totalt blir vi 14 personer på scenen.

Just nu är Peter Johansson aktuell med Jersey Boys på Chinateatern.

– Det är väldigt kul och har gått bra, men vi har haft lite otur med sjukdomar, även om jag själv har klarat mig. Men så är det i hösttider och när många har småbarn.

Den sanna historien


Jersey Boys gör uppehåll på Chinateatern under ­julen när man lämnar över för bland annat Julen är här, som julshowen heter. Därefter är det åter Jersey Boys som gäller för Peter Johansson.

Peter Johansson


Ålder: 38.
Bor: Mälarhöjden.
Familj: Fru och två barn.
Favoritmusiker: Jeff Porcaro, trummis i Toto och gitarristen Tommy Emmanuel och sångaren Brad Paisley.
Favoritjullåt: Tänd ett ljus.
Hur firar du jul: "Firar i London med min frus familj. Min fru är från England".


– Vi fortsätter i januari i Stockholm och i april tar vi showen till Göteborg där vi kommer att köra i en månad.

Jersey Boys är den sanna historien om Frankie Valli & The Four Seasons – den amerikanska rockgruppen från 60-talet med hitar som Oh what a night och ­Silence is golden.

Den 38-årige östgöten fick sitt stora genombrott i London i musikalen We will rock you där han mellan 2003 och 2007 gjorde huvudrollen Galileo inte mindre än 850 gånger. Något som skildrades i SVT-dokumentären Rösten från Sankt Anna – Peter Johansson.

– Det var kul, det var Gunnar Ernblad och Magnus Roudén, två Queen-fans som gjorde dokumentären. Man glömde till slut bort att de filmade, vi blev som en familj.

We will rock you inspirerande honom till Queen-hyllningen Champions of Rock som har turnerat runt om i landet. Peter Johansson har även medverkat i rockmusikalen Rock of ages och har haft rollen som Judas i den svenska uppsättningen av Jesus Christ Superstar.
Artikelbild

Musikalartist. Peter Johansson har gjort många roller inom musikalgenren, men han slog igenom i rollen som Galileo i We will rock you i London.
Bild: Privat


Vilken av alla dina roller värdesätter du mest och varför?

– Den roll som har gett mig alla chanser att göra de ­andra rollerna är Galileo i West End i London. Den ­rollen öppnade alla dörrar. Men den roligaste rollen att göra var nog Judas i Jesus Christ Superstar förra året. Där fick jag spela ut hela registret, det var bra musik och väldigt dramatiskt. Jag har av någon anledning gjort många bad boys, även rollen jag gör nu i Jersey Boys är lite av en maffiakille.

Är du en bad boy?

– Nej, det skulle jag inte säga, men det är väldigt roligt att spela dessa roller och försöka hitta de goda sidorna hos dåliga människor. För de finns alltid. Då förstår man varför de har blivit som de blivit.

Vilken roll har varit mest lik dig?

– Där skulle jag svara Ren i Footloose. Han var rätt lika mig som jag var då 2007. En vanlig okomplicerad kille som ville ha kul och njuta av livet.

Har du någon drömroll?

– Nej, det har jag inte. Jag har gjort det mesta inom musikaler och det känns som att allt rullar på ändå, vilket gör att jag inte behöver sätta upp några direkta mål. Däremot skulle jag vilja ge lite fler konserter, kanske ytterligare en runda med Champions of rock.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration