Program för Fastighetsmarknadsdagen i Stockholm 2015

Fastighetsmarknadsdagen är ett årligt seminarium om fastighetsmarknaderna i Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet. Mot slutet av dagen avslöjas dessutom vinnaren i tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor. Eventet anordnas av Lokalnytt och Fastighetssverige.

Skriven av Staffan Mowitz 2015-11-17 | Event

Dela på linkedIn

Artikelbild

Fastighetsmarknadsdagen


Var:
Grand Hôtel i Stockholm - Spegelsalen

När:
17 november, 9.00 – 16.45 (registrering och frukostmingel från 8.30).

Ladda ner programmet i PDF-format!

08.30 Registrering, frukostmingel
Kom i tid, träffa branschkollegor över en lätt frukost och knyt nya kontakter innan själva seminariet börjar.

09.05 Moderator presenterar dagens agenda
Helena Stålnert

09.10 Öppningsanförande
Roger Mogert (S), stadsbyggnadsborgarråd

09.20 Ekonomianalys
Håkan Frisén, SEB, Tomas Ernhagen, Fastighetsägarna och Tor Borg, SBAB om läget för världsekonomin, Stockholmskonjunkturen och hur den svenska fastighetsmarknaden påverkas.

09.45 Transaktionsåret 2015 - och så blir 2016
Transaktionsvolymen har de senaste två åren varit på rekordnivåer - hur blir 2015 och 2016? Och vilka har varit årets bästa affärer, samt vilka blir de bästa affärerna 2016?
Anders Nordvall, Cushman & Wakefield, Max Barclay, Newsec och Biljana Pehrsson, Kungsleden

10.10 Crowdfunding i fastigheter
Crowdfunding är en snabbt växande företeelse i fastighetsbranschen globalt. I USA är det till exempel riktigt stort. I Sverige är det relativt nytt och litet, än så länge.
Jonas Björkman, Tessin

10.25 Framtidens alternativa finansieringslösningar
Traditionell bankfinansiering är fortfarande det vanligaste, men flera alternativ finns och mycket nytt väntar runt hörnet. Hur stort kan till exempel Crowdfunding bli, hur påverkar digitaliseringen marknaden, och hur ser framtiden för preffar och hybridkapital ut?
Linus Ericsson, JLL, Johan Varland, Tobin Properties och Magnus Richardsson, Nordea

10.45 Paus – tid för kaffe och mingel

11.15 Wallenstams bostadssatsning i Stockholm
Wallenstam är ett av de största privata bostadsbolagen i Sverige och man värnar uttalat för hyresrätten som en viktig boendeform. Bolaget har som mål att producera minst 7 500 nya bostäder till och med 2018. Många av dessa kommer byggas i Stockholm, trots bolagets kärlek för, och rötter i, Göteborg.
Hans Wallenstam, Wallenstam

11.35 Hur hett är Sverige för utländska investerare? (OBS punkten hålls på engelska)
Många rapporter vittnar om att utländska aktörers intresse att investera i Sverige bara blir större och större. Men faktum är att den svenska marknaden de senaste åren dominerats av inhemska köpare. Hur är det egentligen – är Sverige attraktivt att investera i?
Thomas Völker, Helaba, Jagdeep Kapoor, Moor Park Capital Partners och Arvi Luoma, W.P. Carey

12.00 Vd-intervju: Wirdenius om kontorstrender och stadsutveckling
Vasakronan är landets största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd på god väg mot 100 miljarder kronor i värde. Möt bolagets vd i en intervju om Kontorsrevolutionen och Den goda staden.
Fredrik Wirdenius, Vasakronan

12.20 Lunch- och pausmingel

13.20 Institutioner ökar i fastigheter
Fler institutioner än någonsin tidigare planerar öka sin exponering mot fastighetssektorn. De nordiska institutionerna planerar att köpa fastigheter för nästan 50 miljarder kronor det kommande året. Vad och var vill de köpa?
Mikael Söderlundh, Pangea Property Partners, Ilkka Tomperi, Varma och Lars Johnsson, Folksam Fastigheter

13.45 Läget för handelsfastigheter – överhettning?
För bara några dagar sedan öppnade Skandinaviens största köpcentrum Mall of Scandinavia sina 100 000 kvadratmeter. Och de närmaste åren kommer det ut hundratusentals kvadratmeter ny handelsyta i Stockholmsregionen. Klarar marknaden detta? Hur ska man tänka som investerare? Och hur påverkas cityhandeln av jättecentrumen?
Wilner Anderson, Agora, Monica Bruvik, WSP och Fredrik Kolterjahn, JLL

14.10 Nysatsning
I somras premiärköpte nystartade Svenska Handelsfastigheter av Areim. Avsikten är att bygga upp ett bestånd på uppemot åtta miljarder kronor. Hur har den första tiden varit och vad är på gång?
Lennart Sten, Svenska Handelsfastigheter

14.30 Letar affärer utomlands
Konkurrensen om objekt på den svenska marknaden är stenhård. Det i kombination med att yielderna pressas nedåt gör att flera aktörer letar transaktioner utomlands.
Jens Engwall, Hemfosa, Jens Nagel, Hemsö och Martin Tufvesson, AMF

14.50 Kaffe- och mingelpaus

15.20 Uthyrningsmarknaden
Vilka är trenderna på hyresmarknaden just nu? Vad efterfrågas av dagens och morgondagens hyresgäster? Tre personer med stor erfarenhet av uthyrning och fastighetsutveckling diskuterar.
Maria Krumlinde, Newsec, Jimmie Hall, Realist och Sofia Lothson, Newoffice

15.45 Profilen: Selin om framtidsplanerna
Balder har växt kraftigt sedan noteringen 2005 och har nu ett fastighetsvärde om nästan 40 miljarder kronor – med det är man börsens fjärde största fastighetsbolag. Man återfinns på köpsidan i Finland, Danmark och söker aktivt affärer även i Norge. Vilka är de närmaste planerna och hur stort ska bolaget egentligen bli?
Erik Selin, Balder

16.05 Kristallkulan – hur blir fastighetsåret 2016?
Nu ska säcken knytas ihop; var och i vilka segment finns egentligen de bästa affärsmöjligheterna det kommande året? Hur kommer marknaden för bostäder, kontor och handelsfastigheter att utvecklas? Vilka blir vinnarna respektive förlorarna på bygg- och fastighetsmarknaden 2016?
Henrik Saxborn, Castellum, Peter Wågström, NCC, Martin Bjöörn, Eurocommercial Properties, Andreas Eneskjöld, Genova Fastigheter och Olle Zetterberg, Stockholm Business Region

16.35 Sveriges Snyggaste Kontor: Kontoret – det strategiska verktyget
Hur kan vi skapa det verksamhetsbaserade kontoret? Vad i ledarskapet och ledningens agerande är avgörande för framgång i kontorsförändringen? Trend eller skifte som är här för att stanna?
Annicka Dickson, Senab

16.50 Prisutdelning Sveriges Snyggaste Kontor 2015!
Här är vinnarna i Sveriges Snyggaste Kontor 2015. Pris delas ut till det vinnande kontoret, dess fastighetsägare samt hederspris till kontoret som kommer på andra respektive tredje plats.
Monica von Schmalensee, White (juryordförande), Anders Hallquist, Brostaden och Mikael Grundén, Senab


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration