Stockholm - en uppdelad lager- och logistikstad

Lager- och logistikmarknaden i Stockholm kan egentligen delas upp i två regioner; norr och söder. Så trögt går det att transportera varor genom stan, enligt Linda Persson på Colliers. <br /> – Man väljer att etablera sig på den sidan av Stockholm där kunderna finns, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-06-01 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Linda Persson på Colliers.
Bild: Colliers


Om kunderna finns norr om Stockholm så är det också där företagen letar lokaler. Man har helt enkelt inte tid att sitta i köerna. Och frågan är om Förbifart Stockholm löser den trängda situationen.

– Jag tror inte vi kommer undan problemet med Förbifart Stockholm. Inte helt i alla fall, säger Linda Persson som jobbar som fastighetsrådgivare och projektledare på Colliers.

Full aktivitet


Just i norra Stockholm hittar man också de mest expansiva lager- och logistikområdena i Stockholmsregionen. Och då handlar det främst om Arlandastad och Rosersberg, men även Brunna, mellan Bro och Kungsängen i Upplands-Bro. Här satsas det hårt och ett gott exempel är NCC:s Hälsobrunnen som nu är fullt uthyrt och där bolagets nästa projekt ligger i startgroparna.

– Där är det full aktivitet. Och vi hör från intressenter att både läget och hyresnivån lockar, säger Linda Persson.

E-handelsföretagen blir allt fler och varje företag expanderar också snabbt. Samtidigt har dessa aktörer ofta lite speciella krav vad gäller lager- och logistiklokaler.

Får möjlighet att växa


– De söker gärna ytor med expansionsmöjligheter, vilket kan vara svårt för fastighetsägarna. En lösning på det är att teckna ett så kallat instegsavtal – med en lägre hyra – för en större fastighet än vad företaget har behov av för tillfället. På det sättet har företaget möjlighet att växa. Trenden är att dessa verksamheter växer snabbare än man tror, det gör dem också eftertraktade bland fastighetsägare.

Finns det några vakanta lager- och logistikytor i dag i Stockholmsregionen?


– Det som finns är äldre fastigheter och en mindre del nya lokaler. De är ganska utspridda i regionen. De äldre fastigheterna är inte sällan äldre industrilokaler som nu hyrs ut som logistikyta. Nackdelen med dessa är att de har en lägre takhöjd. På spekulation byggs det inte mycket, det som finns ledigt är Bockasjös nya lagerlokal i Arlandastad om 32 000 kvadratmeter.

– Sen finns det ganska många som har möjlighet att bygga, men då får man vänta. Och denna mark finns framför allt i Rosersberg, Arlandastad, Brunna och Stockholm Syd.

Vad är det för lokaler som efterfrågas?


– Störst efterfrågan finns det på lokaler om mellan 3 000 och 5 000 kvadratmeter och med en takhöjd på tio meter. Viktigt är också att det finns många portar och en ordentlig rangeryta.

Vad skulle du ge för tips till företag som söker lager- och logistiklokal i Stockholmsregionen?


– Jag skulle först behöva fråga vad de har för verksamhet innan jag ger dem råd. Mycket beror på hur deras logistikflöden ser ut, är de till exempel i behov av båt- eller tågtransport?

– Men mitt råd är nog att man först ser över sin egen verksamhet och gör bedömningen om man ska finnas norr eller söder om Stockholm.

Sök lediga lager- och logistiklokaler i Stockholm!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration