Så får man en sund digital arbetsmiljö

Varför är det så svårt att släppa mobilen när vi sitter på möte och varför vill många uppdatera mailkorgen varannan minut? Telenors publikation Workfulness förklarar varför, och ger råd kring hur man ska kunna få balans i sitt teknikanvändande på jobbet.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-09-21 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Det finns ett antal nycklar att ta till för att få en bättre balans i sitt teknikanvändande.
Bild: Istock Photos


Enligt publikationen hittar man svaret på frågorna i hjärnan. Det är nämligen så att vi tycker om snabba belöningar. Så om man ska välja mellan att lösa någon komplicerad arbetsuppgift tillsammans med en kollega eller kolla mailen, uppmanar hjärnan oss att göra det enklaste, alltså uppdatera mailkorgen. Viljan att ständigt vara tillgänglig är större än viljan att stänga av tekniken för att fokusera på något annat.

Att ständigt vilja ha kontakt med omvärlden blir allt vanligare, och med mobiltelefonen i handen är det lätt. Risken är dock att man missar något som man egentligen skulle behöva höra.

I sin publikation Workfulness berättar Telenor hur man kan göra för att fokusera och må bra i en miljö där vi ständigt är uppkopplade. Denna miljö innebär många möjligheter, men det kan också vara svårt att hitta vad som är "lagom". Det kan också skapa onödig stress när man alltid ska försöka ha koll på allting.

Hur kommer man då ifrån det här? Enligt Telenors publikation kan man till exempel sätta upp regler för sig själv, med fasta mail- och telefonrutiner. Man kan också ha som vana att stänga av all teknik i samband med möten och blockera saker som pop up-fönster och push-notiser.

Det finns också ett antal nycklar som ledningen kan använda för att få en bättre balans i de anställdas teknikanvändande, där chefer och medarbetare tillsammans arbetar fram fungerande rutiner för teknik och informationshantering. Man kan även ha mobilfria möten och ha som standard att telefonerna alltid ska vara på ljudlöst läge.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration