Upplands Väsby i topp

Ett flertal utmärkelser de senaste åren gör Upplands Väsby till en av landets attraktivaste kommuner. <br /> – Vi har ett unikt samarbete med näringslivet , säger Katarina Barter, verksamhetschef på UVP, Upplands Väsby Promotion.

Skriven av Henrik Ekberg 2014-02-02 | Näringsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Kurvorna för Upplands Väsby pekar uppåt. Infracity är ett handelsområde i kommun som har växt mycket den senaste tiden.
Bild: UVP


Kurvorna för kommunen ett par mil norr om huvudstaden pekar uppåt. Minst sagt. Förutom att Svenskt Näringsliv ständigt ger Upplands Väsby topplaceringar på sin ranking så har kommunen även utnämnts till årets tillväxtkommun av Syna och prisats för sitt miljöarbete av Miljöaktuellt. Och enligt färska uppgifter från företagsklimat.se så går Sollentuna och Upplands Väsby mot strömmen i Stockholmsregionen där övriga kommuner har det tufft.
Artikelbild

Katarina Barter, verksamhetschef på UVP.
Bild: UVP


– Vi har ett näringsliv som består av allt från små enmansföretagare till stora internationella filialer. Alla dessa är engagerade och vill framåt genom samverkan, berättar Katarina Barter från UVP:s kontor som är beläget i expansiva Infracity.

Årlig sammankomst


UVP har funnits i 16 år och är en samverkansorganisation som drivs som en fristående förening och ägs av sina drygt 400 medlemmar, bestående av företag, föreningar och kommunen. Uppdraget är att utveckla det lokala näringslivet.

Ett exempel på hur UVP arbetar är den årliga sammankomst som föreningen arrangerar. Där träffas lokala företag, politiker och tjänstemän för att tillsammans diskutera hur näringslivet kan utvecklas, både lokalt och regionalt. Vid den senaste träffen informerades besökarna om satsningen som Arlandastad Holdings nu gör kring flygplatsen. Ambitionen är att utveckla Arlanda till en levande stad.

– Upplands Väsby kommer att inleda ett nytt samarbete kring Arlandaregionen i syfte att skapa gemensamma positiva effekter för hela regionens tillväxt. Vi ser till exempel att större logistikföretag rekommenderas att etablera sig i Rosersberg och att alla grannkommuner kommer att behöva erbjuda boenden till de som ska arbeta kring Arlanda, säger Katarina Barter.

Besöker alla företag


Katarina Barter tycker att det har hänt mycket i Upplands Väsby de senaste sju, åtta åren. Hon nämner privatiseringar, bostadsbyggande, medborgar- och näringslivsdialoger som några viktiga faktorer för utvecklingen. Hon tror även att UVP har en stor del i framgångarna.

– Vi besöker till exempel alla företag som flyttar hit och frågar hur vi kan hjälpa till för att de på bästa sätt ska utvecklas. Många säger att de aldrig har varit med om detta förut. Jag tror även att vår nära kontakt med kommunen gör att vi får snabba och effektiva beslutsvägar.

Regelbundna träffar


Ett annat resultat av samarbetet är den direktbuss som nu går mellan Stockholms central och Infracity, som man tillsammans har jobbat fram. Även om det i dag ofta talas om att företag kan sitta var som helst och ändå klara av att kommunicera med hela världen så går det inte underskatta en god infrastruktur. Från Upplands Väsby tar det åtta minuter med pendeltåg till Arlanda och med E4 tar man sig snabbt ner till Stockholm.
"En förklaring är förstås vår goda infrastruktur"
– Jag träffar regelbundet företag som ser stora fördelar med att kunna ta emot besökare från andra länder och att även själv snabbt kunna resa till kunder och leverantörer. Vi har i kommunen omkring 200 utlands­ägda företag, en förklaring till det är förstås vår goda infrastruktur.

63 000 invånare


Under 2013 flyttade omkring 200 företag till Upplands Väsby och 415 registrerades som nystartade. Några av de större inflyttade företagen är Bauhaus, Verisec, SMHI:s flygvädersbevakning, Digiplex, Sensor Control Nordic, Envirotainer och Profi som nyligen tog över ­Infracity. Totalt har dessa företag tillfört kommunen mer än 300 arbetstillfällen.

– Visionen är 63 000 invånare år 2030. Ambitionen är att skapa en växande lokal arbetsmarknad genom att företag startas inom kommunen, nya företag flyttar in och att företag växer. Vi vill även skapa ett gynnsamt samarbete mellan skolan och näringslivet för att rusta eleverna för arbetslivet samt erbjuda företagen den kompetens som efterfrågas, säger Katarina Barter.

Sök lediga lokaler i Upplands Väsby!


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration

Relaterade artiklar

Gott om lediga lokaler i Kista Gott om lediga lokaler i Kista Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Stor efterfrågan på kontorslokaler i Stockholm Högsta standard och service i Solna strand Högsta standard och service i Solna strand Siemens väljer Arenastaden Siemens väljer Arenastaden Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Infrastrukturen är nyckelfrågan i Kista Mode och Trud hjälper till att minska koldioxidutsläppen i Stockholm Mode och Trud hjälper till att minska koldioxidutsläppen i Stockholm