Södra Porten – moderna kontor i expansiva Mölndal

Partnertext

Den stora utvecklingen av Mölndals centrum de senaste åren har knappast undgått någon. Ett par stenkast därifrån, med omedelbar access till leden, ligger det stora kontorsområdet Södra Porten som med nya ägare ska utvecklas till det självklara valet för företag som prioriterar läge, tillgänglighet och flexibilitet – till rätt pris.

Skriven av Nicklas Tollesson 2021-09-02 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Tornen på Södra Porten omfattar 12 000 kvadratmeter. Hela huset är tillgängligt i dag, för en eller ett par större hyresgäster – eller många mindre.Förra året tog Regio och Grandab över Ericssons gamla kontorsområde Södra Porten i centrala Mölndal. Området omfattar hela 80 000 kvadratmeter, mestadels kontorslokaler men även en del lagerytor.

– Vi försöker inte bygga några kluster – alla slags verksamheter passar in här, vi ser däremot att flera stora teknikföretag har lockats av området, berättar Vera Martinsson, förvaltare på Grandab.
Företagen ser flera fördelar med att etablera sig i Södra Porten i snabbväxande Mölndal – där utvecklingen har varit enorm de senaste åren, framför allt manifesterat av etableringen av Mölndal Galleria, Essitys spektakulära kontorshus och en stor byggnation av både hyres- och bostadsrätter.

Artikelbild

Vera Martinsson, förvaltare på Grandab.


– Vi märker att Mölndals positiva utveckling gör att fler får upp ögonen för Södra Porten. Kommunikationsläget här är oslagbart i och med den omedelbara accessen ut på leden, bussarna som går mellan Mölndals Centrum och Heden var tionde minut, Styr & Ställ-hållplatsen och hela 1 700 parkeringsplatser, säger Vera Martinsson.
På Södra Porten finns en stor konferensanläggning som drivs av Compass Group – den största salen tar 160 personer – och erbjuder rabatterade priser för Södra Portens hyresgäster. Här finns även bland annat två bemannade receptioner, två lunchrestauranger och omklädningsrum för den som gör cykelturen till jobbet till ett träningspass eller tar en löptur på lunchen.

– Även om det ligger centralt är närheten till grönområdena en stor fördel. Många tycker om att ta en lunchpromenad i bokskogarna vid Lackarebäcks källa, springa eller cykla mountainbike uppe i Gunnebos vackra omgivningar, säger Vera Martinsson.

Sedan Grandab tog över Södra Porten har man bland annat renoverat flera entréer, förbättrat utebelysningen – och inlett ett större projekt i ett hus som i dag inte är uthyrt.– Det är ett jättespännande projekt. Huset omfattar uppemot 12 000 kvadratmeter. Vi har rivit ut allting och ska skapa moderna kontorslokaler i toppklass. Vi kan hyra ut hela huset till en stor hyresgäst men huvudtanken nu är att skapa en flexibel kontorslösning för mindre företag på de lägsta våningarna – kanske lokaler om 90–200 kvadratmeter med möjlighet till korta hyresavtal för företag som önskar det och färdigmöblerade lokaler för dem som vill ha det. Det ska vara flexibla lokaler med gemensamma möteslokaler, cykelrum och omklädningsrum på entréplan och högre upp i huset blir det större lokaler, på kanske 750 kvadratmeter. I de här huset kan man alltså kunna hyra från 90 och upp till 11 000 kvadratmeter.
Flexibilitet är ett buzzword på dagens kontorsmarknad – ett annat är hållbarhet.

– Det pratas mycket om hållbarhet när det gäller nybyggnation – men det mest hållbara man kan göra är att utveckla det befintliga samtidigt som man bevarar de ursprungliga kvalitéerna. Vår ambition är att miljöcertifiera Södra Porten enligt Breeam In-Use, som är en internationell miljöcertifiering för befintliga byggnader.

– Vår strävan är att renovera och skapa toppmoderna kontor på ett hållbart sätt. Visionen är att Södra Porten i framtiden ska vara ett än mer levande, urbant och nytänkande kontorsområde som med digitala, hållbara och flexibla lösningar underlättar livet för alla hyresgäster. Varumärket Södra Porten ska locka till sig smarta företag, sådana som inte tycker att de behöver sitta på de mest centrala adresserna utan istället prioriterar kommunikationer, tillgänglighet och närhet både till det centrala och det gröna – och som vill ha bra kontor till en bra hyra.


Dela på linkedIn