Det här är svenskarnas drömgrannar

Grannar är ett hett diskuterat ämne bland oss alla. En del stör sig på dem medan andra bara har goda ord om sina intillboende. Men vilka kändisar vill vi helst bo bredvid? När vi får tycka till är det ingen mindre än den gladlynta skåningen Johan Glans som toppar drömgrannelistan. Efter Parlamentet-komikern är det den välrenommerade och ärliga skådespelaren Mia Skäringer som vi helst vill bo dörr i dörr med. Det visar Svensk Fastighetsförmedlings undersökning Bobarometern.

Skriven av Axel Ohlsson 2019-08-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Johan Glans.
Bild: Robert Eldrim


Den nya undersökningen Bobarometern som Kantar Sifo genomfört på uppdrag av Svensk Fastighetsförmedling visar vad svenskarna har för tankar kring grannskap. De allra viktigaste egenskaperna en granne bör ha är att den visar hänsyn, är hjälpsam och sköter sig själv – något de tror Johan Glans skulle klara med bravur. Han är nämligen den kändis som vi helst vill bo granne med. Tvåa på listan, och mest populär bland kvinnor, är istället Mia Skäringer. Längst ner på listan hittas däremot sociala medie-profilerna Isabella Löwengrip tillsammans med poddaren Alex Schulman. De egenskaper som vi ser som minst smickrande hos grannar är kontrollerande, tystlåten och festglad och faller föga förvånande inte oss i smaken. Sammanlagt är det bara elva procent som föredrar någon av de karaktärsdragen.

– Oavsett hur man väljer att bo är sannolikheten stor att du har grannar, något som är bra. Att lära känna sina grannar kan öka trivseln i bostadsområdet, men gör också att bostadsägare tillsammans kan hålla ett extra vakande öga i området och även hjälpa varandra med olika bestyr i vardagen. Om du letar efter en ny bostad kan det också vara en bra idé att prata med några grannar kring deras intryck av området. Via vår tjänst "Granne med koll" kan en granne närvara på visningen, vilket ger ett mer personligt perspektiv på området, säger Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Vilken av följande kändisar skulle du helst vilja ha som granne? (Flerval)
Svarsalternativ Totalt Man Kvinna
Johan Glans 15 % 17 % 13 %
Mia Skäringer 14 % 6 % 22 %
Charlotte Kalla 11 % 13 % 8 %
Kodjo Akolor 10 % 10 % 10 %
Kungen 8 % 10 % 5 %
David Hellenius 8 % 7 % 9 %
Joel Kinnaman 7 % 6 % 7 %
Ernst Kirchsteiger 7 % 6 % 9 %
Per Morberg 5 % 6 % 4 %
Edward Blom 5 % 7 % 2 %
Henrik Schyffert 5 % 6 % 3 %
Sara Danius 5 % 4 % 6 %
Björn Gustafsson 4 % 4 % 5 %
Zlatan Ibrahimovic 4 % 3 % 5 %
Fredrik Skavlan 4 % 4 % 3 %
Håkan Hellström 4 % 5 % 4 %
Kakan Hermansson 3 % 1 % 6 %
Pernilla Wahlgren 3 % 3 % 4 %
"The Mauler" 3 % 4 % 2 %
Bianca Ingrosso 2 % 3 % 2 %
Zara Larsson 2 % 3 % 2 %
Camilla Läckberg 2 % 2 % 3 %
Margaux Dietz 2 % 1 % 3 %
Silvana Imam 2 % 1 % 2 %
Alexander Pärleros 1 % - 1 %
Alex Schulman 1 % 1 % 2 %
Isabella Löwengrip 1 % 1 % 1 %
Samir Badran 1 % 1 % 1 %
Vet ej 26 % 27 % 25 %


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration