Aspelin Ramm ska fylla tomma lokaler i Torslanda

Efter att ha förvandlat en nedlagd skola till en helt ny stadsdel och en bullrig trafikplats till ett förstklassigt hotell är Aspelin Ramm redo att ta tag i 38 000 kvadratmeter mark och 14 000 kvadratmeter logistik­yta i västra Göteborg. – Vi har kikat på fastigheten i tio år, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm.

Skriven av Victor Friberg 2018-12-12 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Aspelin Ramm


Aspelin Ramm köpte nyligen en tomträtt i Torslanda om 38 000 kvadratmeter mark och 14 000 kvadratmeter lokalyta anpassad för logistik eller tillverkning. Säljare var Assa Abloy Entrance Systems.

Fastigheten ligger strategiskt belägen alldeles intill Torslandavägen och i närheten av Volvo Cars person­bilstillverkning i Torslanda. Lokalerna står i dag ­tomma, då den tidigare tillverkningen av garageportar har flyttat utomlands.
Väldigt flexibla

Aspelin Ramms planer för fastigheten är än så länge synnerligen breda men under våren 2019 hoppas man veta vilken riktning projektet tar.

Aspelin Ramm äger även grannfastigheten vilket innebär att den sammanlagda utvecklingsbara ytan är 56 000 kvadratmeter.

– Vi är som sagt väldigt flexibla såhär initialt, och eftersom det rör sig om en tomträtt så är mycket upp till Göteborgs stad i slutändan, men ett alternativ är att man har en fortsatt inriktning mot logistikverksamhet och en annan är att man tar ett större grepp och exempelvis utvecklar bostäder, säger Lennart Karlsson, vd för Aspelin Ramm.

– Vi hoppas att vi har en tydligare plan på plats till våren och att vi kommer igång med arbetet under 2019.

Enligt bolagets beräkningar skulle det kunna byggas närmare 1 000 bostäder på tomten, och man har kikat på fastigheten under en längre tid.

– På sätt och vis kan man väl säga att vi har tittat på fastigheten i närmare tio års tid, eftersom vi äger grannfastigheten, men själva dialogen kring den faktiska affären startade i början av året, säger Lennart Karlsson.
Hur kommer man fram till vad som är ett rimligt pris för en projektfastighet när utvecklingsplanerna är så oklara?

– Vi vänder lite på det och tittar på hur mycket vi riskerar att förlora. Vi har betalat vad vi tror och tycker är ett rimligt marknadspris för den fastighet som finns där i dag, sedan räknar vi på olika scenarion när det gäller utvecklingsmöjligheterna.

– Men i grund och botten räknar vi på hur mycket vi riskerar att förlora, säger Lennart Karlsson.
Ni förvandlade en trafikplats till ett Clarion-hotell i Stockholm och den nedlagda lärarhögskolan i Mölndal till en ny stadsdel, hur hittar ni den här typen av projekt?

– Med tanke på hur länge vi hållit på så får vi ganska många tips från olika mäklare, men mycket handlar om att vi själva försöker ha örat mot marken.

– En sak som vi framförallt tycker är intressant är ju projekt där vi kan vara med hela vägen från ax till limpa. Vid några tillfällen har vi klivit in när en färdig detaljplan redan finns på plats, men vi tycker bäst om att få forma det hela från grunden, säger Lennart Karlsson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration