Gamla Wäfveriets huvudkontor moderniseras upp

Den välvda byggnaden Viskaholm från 1913 rymmer stora delar av Borås stolta textilhistoria. Nu görs landmärket om till moderna kontor. Riksbyggen var först in och flera andra hyresgäster är på väg in.

Skriven av Nicklas Tollesson 2018-11-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Riksbyggen


Här låg länge Borås Wäfveris huvudkontor – storhetstiden för väveriet var på 1940-talet då bolaget hade cirka 2 800 anställda.

2005 – då merparten av produktionen sedan länge skedde i Estland – sålde Borås Wäfveri Viskaholm till ett bolag ägt av köpcentrumbolaget Steen & Ström, som planerade att göra om området till ett storslaget köpcentrum. Steen & Ström arbetade med planerna i många år, men gav till slut upp och Riksbyggen köpte fastigheten 2015. Kommunala AB Bostäder har nu gått in och äger området tillsammans med Riksbyggen. Tanken är att bygga nya bostäder och kontor i området som nu går under namnet Västerbro.

Den gamla välvda ursprungsbyggnaden moderniseras nu upp ordentligt och Riksbyggens eget kontor var i augusti först in.

– I de nya lokalerna finns det generösa utrymmen för möten och samtal med våra kunder och med det nya läget kommer vi mycket närmare boråsarna, säger Tommy Prissberg, marknadsområdeschef för Riksbyggen Bostad i Borås.

– Renoveringen har varit varsam för att behålla gammal stil och karaktär, men det innebär också att man skapar en modern och flexibel kontorsmiljö för att kunna möta dagens krav på ändamålsenliga och funktionella lokaler, säger Åsa Martinsson, marknadsområdeschef för Riksbyggens fastighetsförvaltning i Knallebygden.

På väg in


Andra hyresgäster som är på väg in är AB Bostäder, Ikkab, Bengt Dahlgren, Adwise Media och Tengbom.

– För oss kommer flytten innebära möjligheten att växa i en representativ lokal som är centralt belägen. Vi kommer sitta på fjärde våningen med en fantastisk utsikt mot Viskan, Stadsparken och Borås stad. Det kommer bidra till inspiration i det kreativa arbete vi utför, säger Donald Isaksson, practice director på arkitektbyrån Tengbom i Borås.

Tengbom kommer själva planera hur deras arbetsplats ska se ut. På våningen under flyttar den digitala specialistbyrån Adwise Media in. William Rydh, vd på Adwise Media ser det som utveckling för företaget att bosätta sig i en ny lokal.

"Bra omgivning för våra medarbetare"


– Att flytta in i Viskaholm kommer bidra till en bra omgivning för våra medarbetare. Det viktigaste är att de mår bra, för gör de det, kan de leverera samma känsla till våra uppdragsgivare. Vi är även under tillväxt och då kommer de stora ytorna hjälpa, säger han.

Även Adwise Media är med och bestämmer hur de vill fördela deras nya arbetsplats på bästa sätt.

– Vi kommer kombinera öppet kontorslandskap med slutna rum. På så sätt kan våra medarbetare sitta med sina specialistområden, och samtidigt ta del av avslappnande loungeutrymmen. Det kommer finnas möjlighet för konferensrum och arbetsplatser där praktikanter eller våra uppdragsgivare kan sitta och arbeta, säger William Rydh.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration