Stillastående på bostadsmarknaden under oktober

Efter en stark septembermånad följde en mer avvaktande utveckling under oktober, enligt nya siffror från Mäklarstatistik. Priserna var stillastående på de flesta uppmätta marknader. Sett över tre månader är utvecklingen positiv för bostadsrätter och stillastående för villor.

Skriven av Redaktionen 2018-11-07 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Vi ser fortlöpande en normalisering på bostadsrättsmarknaden då affärerna blir fler, går snabbare samt att säljare och köpare har lättare att mötas prismässigt. Inom Mäklarhuset gjorde vi 13 procent fler bostadsrättsförsäljningar jämfört med oktober i fjol. Samlat ser vi en stabil utveckling med återhämtning i priserna", säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

I oktober var bostadsrättspriserna oförändrade på de flesta uppmätta marknaderna, med en svag uppgång i Stor-Stockholm samt nedgångar i centrala Göteborg och Stor-Malmö. Sett tre månader är prisutvecklingen positiv på samtliga marknader förutom centrala Göteborg. På årsbasis är priserna svagt negativa, vilket indikerar en närapå oförändrad prisutveckling det senaste året.

Villamarknaden har varit mer stabil i både ned- och uppgång. Den senaste månaden var priserna oförändrade, förutom i Stockholm där priserna sjönk med en procent. De senaste tre månaderna liksom helåret pekar också på en stillastående utveckling, bortsett från Stockholm där priserna är ned sju procent på årsbasis.

"Även på villamarknaden har vi på Mäklarhuset sett ett uppsving i försäljningen med 14 procent fler affärer jämfört med i fjol. Men det är fortsatt avvaktande och på villamarknaden görs långt färre affärer än för ett antal år sedan. Detta påverkas inte minst av inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden samt de nya kapitalkraven som förändrar kalkylen för många villaspekulanter", säger Erik Wikander.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration