En udda fågel

Han tog en ovanlig väg in i fastighetsbranschen. Efter att ha börjat arbeta med logistik på Ica som 15-åring leder nu den MMA-intresserade idrottspedagogen Benny Thögersen Catena i en tid där logistik­branschen står inför stora skiftningar.

Skriven av Axel Ohlsson 2018-11-07 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Axel Ohlsson


Logistikfastighetsbolagen Catenas huvudkontor – där tidningskoncernen Aller tidigare hade sin verksamhet – ligger på Landskronavägen i södra delarna av Helsingborg omgiven av logistik- och lagerlokaler.

För vd Benny Thögersen är den höga 70-talsbyggnaden verkligen som att vara tillbaka på mammas gata.

– Att vara här är helt unikt för mig. Jag är uppväxt två kilometer från huset och såg det nästan varje dag i min ungdom, säger han och fortsätter:

– När jag tittar ut genom fönstret ser jag bort till klubblokalen vi hade i handbollslaget, åt ett annat håll ligger planen där jag spelade fotboll och lokalerna till den kampsportsklubb där jag är engagerad och sitter i styrelsen ligger alldeles i närheten.

– Det känns häftigt för det är verkligen att komma tillbaka till de egna "hoodsen".

Satsa på idrotten


Han tillbringar för lite tid i idrottslokalerna i dag. ­Tanken när han sökte in till idrottshögskolan i Halmstad var att idrotten skulle bli hans dagliga verksamhet.

– När jag pluggade så hade jag två huvudspår: det ena var in i idrottsrörelsen och det andra var in i kommunal förvaltning.

Har idrotten varit med dig hela tiden?


– Det har den varit. Jag hade en väldigt frånvarande pappa och idrotten och föreningslivet var den plats där jag hade massor av bra och positiva förebilder, där jag hade kul och kunde göra saker och ting som jag älskade att göra.

– Jag var aldrig hemma utan från elvaårsåldern så idrottade jag fyra till sex gånger i veckan. Det har aldrig varit på elitnivå men det har alltid varit kul och det har aldrig varit något tvång.

Framför allt ägnade sig Benny Thögersen åt handboll men han har på senare tid även involverats i en tämligen ovanlig idrott – MMA. Efter att ha smakat lite på kampsporten i tonåren tog det fart på allvar när han avslutade sitt handbollsspelande vid 35 års ålder.

– Då ville jag prova på någonting annat. Så jag började med traditionell jiujitsu men märkte snabbt att det var tråkigt. Det här var runt millennieskiftet och då drog vi igång det som i dag är MMA.

– Jag tränade lite men jag var ännu mer nyfiken på att instruera och coacha. Det gjorde jag några år i början och det var fantastiskt kul. Jag landade åtta år i svenska MMA-förbundet och efter att ha suttit i styrelsen så är jag nu ordförande i valberedningen till svenska MMA-förbundet.

– Det är fantastisk miljö att få verka i där man träffar oerhört många olika människor från alla delar av samhället. Nere på mattan i Kaishos lokaler är vi alla samma, av 700 människor i klubben är det inte mer än kanske 30 som vet vad jag har för yrke.

Vad ger det att komma in med bakgrunden som idrottspedagog som fastighets-vd?


– Ledarskapet finns med väldigt tydligt. Men jag har nog varit en lite udda fågel i den bemärkelsen att jag under de senaste 15 åren har varit omgiven av ekonomer och ingenjörer.

– Det gör också att jag måste ställa frågor och det tror jag är nyttigt. Jag brukar säga att det svåra är att formulera frågan, har man bara lyckats med det så blir det ofta tydligt vilken väg man ska ta för att få svar på den.

Idrottens betydelse till trots så blev karriärsvalet ett annat för Benny Thögersen. Vägen till Catena gick ­genom logistikverksamhet – en väg han började vandra som 15-åring.

– Jag började sortera pall och plocka kolli på Ica när jag var 15. Sedan gjorde jag en resa inom Ica och blev första linjens chef, ställföreträdande lagerchef när jag var 19, lagerchef/platschef när jag var 25. Sedan rullade det på den vägen fram till 1998 då jag blev operations manager på ett företag som då hette Everfresh Group, nuvarande Nowaste Logistics.

– Från 2000 till 2008 arbetade jag med it-logistik och logistiksystem i flera olika roller där jag gick djupt ner i systemmyllan. Och från 2008 till 2016 så jobbade jag med automation på ett österrikiskt bolag som heter Knapp, där jag under mina sista år på bolaget var vd för den svenska och skandinaviska verksamheten.

Nyfikenhet


Erfarenheten av alla steg ger Benny Thögersen enorm kunskap om behoven hos de hyresgäster Catena har. Att han skaffat sig den erfarenheten handlar mycket om nyfikenhet.

– Det är bra att gå utanför sina trygghetszoner – även om man nödvändigtvis inte behöver hoppa ut med båda fötterna.

– Alla förflyttningar jag har gjort har varit att man sätter ut en fot i okänd terräng och har en fot kvar där man känner sig trygg. Är man nyfiken så lär man sig saker och innan man vet ordet av så klarar man att själv av det. Så var det när jag klev ut i it-världen och när jag tog steget in i automationsvärlden. Förstår man logiska principer så förstår man hur man ska gifta ihop olika saker med varandra.

"Perfect match"


Att Benny Thögersen 2016 hamnade som vice vd på Catena handlade mycket om företrädaren på vd-stolen, Gustaf Hermelin.

– Jag träffade Gustaf när jag var talare på Catenas event Logistiktrender. När vi började prata om hur marknaden ser ut, hur man driver affärer och hur man som fastighetsägare kan addera ytterligare värde var det verkligen en "perfect match" direkt.

– Jag tog med mig Gustaf och ett par till från Catena ner för att träffa den då­varande ledningen på Knapp nere i Österrike för att prata om möjligheter till samarbete för att utmana marknaden genom fastighetens funktion. Det var där någonstans som jag och Gustaf verkligen möttes

Var tanken redan från det att du anställdes att du skulle ta över efter Gustaf?


– Ambitionen fanns från början. Men ingen av oss trodde nog att det skulle gå så snabbt som det gjorde. Men saker rörde på sig, det var pusselbitar som trillade på ett sätt som gjorde att det blev läge för detta.

Hur har det första året som fastighets-vd varit?


– Catena är ett fantastiskt företag att få kliva in i. Vi verkar på en marknad som är spännande och där det händer väldigt mycket. Det är riktigt, riktigt kul att vara mitt i det.

– Fastighetsbranschen var också något helt nytt för mig. Från att ha varit extremt resultaträkningsorienterad och jagat sekunder och millimetrar – vilket så klart finns kvar – så är det stora nu också att hålla koll på balansräkningen.

– Vi är 40 i vår organisation och av dem är 39 kungar och drottningar på fastigheter – då behöver inte jag vara riktigt lika stark på den delen utan kan mer se till så att vi lär oss våra kunders verksamheter istället.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration