Mölndals stad vill storetablera i Forsåker

År 2022 planeras för inflyttning i det gigantiska stadsutvecklingsprojektet Forsåker i Mölndal. Nyligen tecknade Mölndals stad en avsiktsförklaring om att etablera upp till 20 000 kvadratmeter verksamheter i området.

Skriven av Nicklas Tollesson 2018-10-31 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Tomorrow


Kommunen blir därmed den första aktören som satsar i den historiska stadsdelen. Forsåker är det största stadsutvecklingsprojektet i Mölndals historia och kommer bli en ny destination med 3 000 nya bostäder och 3 000–5 000 arbetsplatser när projektet står färdigt.

– Det här markerar att staden satsar på Forsåker som destination. Det är viktigt att de är aktiva och tidiga i att satsa på området, säger Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala Fastighets AB som driver utvecklingen av Forsåker.
Artikelbild

Bjarne Fjellanger, vd för Mölndala Fastighets AB.
Bild: Mölndala


En attraktiv destination


Mölndala har tidigare presenterat en utredning om stadens möjligheter i Forsåker som tagits fram i samverkan med politiker och tjänstemän. Den nu tecknade avsiktsförklaringen omfattar nio olika verksamheter, både bas- och spetsaktörer som ska skapa en hållbar och attraktiv destination.

Spetsen attraherar besökare och staden vill bidra genom att förlägga verksamheter som ökar det kulturella intresset för Forsåker som scen-, dans- och konstrum. Basen består samtidigt av verksamheter som utgör en stabil och långsiktig hyres­ekonomi, exempelvis kontor, utbildningslokaler och familjecentrum.

Unik miljö


Karaktären i de gamla industribyggnaderna, forsen och historien skapar tillsammans med det nya innehållet en spännande destination i en unik miljö.

– Forsåker med sin storlek och starka läge är ett viktigt varumärke för oss, som kommer sätta en helt ny prägel på upplevelsen av Mölndal. Tillsammans med allt som också byggs i innerstaden knyter vi samman staden, säger Marie Östh Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Mölndal.

Mölndals stad har idag ett lokalbehov på upp till 20 000 kvadratmeter kopplat till etableringarna i Forsåker. Hos staden finns det också ett tankesätt att på längre sikt sänka lokalkostnaderna då en stor del av dagens verksamheter är belägna i privatägda fastigheter.

– Initialt är det dyrt att bygga nytt men på sikt kan vi hitta många fördelar och effektiviseringar. I detta fall kan vi påverka kostnaden samtidigt som vi planerar att effektivisera vår verksamhet genom att samla de förvaltningar som idag sitter separerade på olika platser och skapa smidigare arbetsprocesser, säger Marie Östh Karlsson.

Aktiv dialog


Inom de kommande åren sker en planeringsprocess av de verksamheter som ska etableras i Forsåker och inflyttning sker som tidigast år 2022 när Mölndals stad firar 100 år.

– Vårt uppdrag blir nu att ta fram en utvecklingsstrategi för destinationen och att hålla en aktiv dialog med aktörer på marknaden som likt oss delar passionen för den här spännande platsen, säger Bjarne Fjellanger.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration