Äntligen klartecken för kontor i Citygate

Partnertext


I Skanskas kontorsbyggnad Citygate ligger fokus på hållbarhet och hälsa – ur flera aspekter. Här berättar Camilla Skogsberg, uthyrare på Skanska, mer om det unika huset som nu kan starta.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2018-10-18 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Enligt plan ska Citygate i Gårda bli 144 meter hög och omfatta sammanlagt 36 våningar. Något som i dagsläget gör det till den högsta kontorsfastigheten i Norden.
– Vår ambition är att skapa en destination – inte bara genom sin höjd utan också innehållsmässigt, säger Camilla Skogsberg.

Huset kommer att Leed-certifieras – på Skanska ligger det gröna tänket i fokus. Dessutom är målsättningen att Well-certifiera byggnaden, en certifiering som lägger tyngdpunkten vid välmående och hälsosamma arbetsplatser för hyresgäster och besökare.
– Det kan handla om allt från att erbjuda rätt mat och möjliggöra träning till att tillföra något för alla sinnen. Kan vi utforma våra byggnader så att det hälsosamma valet blir det självklara kan vi göra skillnad, säger Camilla Skogsberg. Rent krasst innebär det stora ekonomiska vinster, för både samhälle och företag om människor mår bra på jobbet.

Fyra av våningarna kommer att bli öppna för allmänheten – tanken är att det ska bli en destination där man kan träffas, vara och verka.
Artikelbild

– Det blir verkligen hjärtat i huset och en möjlighet att skapa synergier mellan företag och människor. Det ska finnas goda mötesmöjligheter och bra mat med något för alla, säger Camilla Skogsberg. Ett plan kommer att rymma en 300 kvadratmeter stor terrass som blir hyresgästernas trädgård. Här ska man både kunna ha möten och vara en plats för avkoppling.

Social hållbarhet är viktigt i projektet, både innan och under genomförandet har och kommer Skanska på olika sätt arbeta med ungdomar i utanförskap. Bland annat medverkar man i Röda korsets läxhjälp och anordnar studiebesök, projektarbeten och mentorskap. Också när huset står på plats ska det sociala hållbarhetstänket följa med i förvaltningen och hyresgästerna kommer att blandas in.

– Vi vill göra det enkelt för hyresgästerna att göra bra val även här. Det kan handla om allt från insamlingar till att man bjuder in skolklasser till föreläsningar, läxhjälp och så vidare. Vi tycker det är jätteviktigt och givande att arbeta med dom här initiativen. Om man väljer att sätta sig i det här huset så har man gjort ett aktivt val att göra skillnad inom energi, hälsa och social hållbarhet, säger Camilla Skogsberg.

När det gäller hyresgästsituationen vill Skanska på flera sätt ge hyresgästerna möjlighet att inte behöva hyra fler kvadratmeter än vad de faktiskt nyttjar. Därför kommer det att finnas både en stor konferensanläggning och möjlighet till coworking.

– Företag i dag vet inte alltid hur deras verksamhet kommer att utvecklas över tid och hur många man kommer att vara. Därför vill vi ge dem möjligheten att, istället för att hyra mer än de behöver, hyra till utrymme vid behov, förklarar Camilla Skogsberg.
Artikelbild

I botten blir det flera plan med stora kontorsvåningar som omfattar 2 600 kvadratmeter – en storlek som inte ofta erbjuds. Resterande plan upp i höghusdelen blir på 800 kvadratmeter.

Hur kommer kontorsytorna att fördelas?

– Vi vill gärna ha en bra blandning, det blir bäst så för då nyttjas huset på ett optimalt sätt. Så vi nischar inte oss mot någon speciell. Men förmodligen kommer en del av de större planen att hyras av enskilda hyresgästerna, då det är en storlek som det finns efterfrågan på och där vi har sett ett stort intresse redan.

Vad betyder utvecklingen för Gårda som område?

– Området i Gårda står inför stora förändringar och expansion genom tillskott av flera fastigheter. Den här utvecklingen kommer att betyda mycket och skapa ett helt nytt blickfång mot området och staden.

Den naturliga infarten till Göteborg från lederna gör att man enkelt kan ta sig hit och samarbetet med dom övriga fastighetsägarna i området för att få bättre kommunikationer i form av en busslinje gör att Gårda blir än mer lättillgängligt.
Artikelbild

En destination att räkna med i framtidens Göteborg och Citygate blir den nya porten till Gårda.

Äntligen är det då dags att sätta spaden i backen efter en långdragen process.

– Från vår sida har vi varit redo att starta projektet under en lång tid men nu kan vi börja på plats och vi planerar en första inflyttning den 1 januari 2022, avslutar Camilla Skogsberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post