Bostadsrättspriserna ökar i hela landet

I september ökade bostadsrättspriserna med två procent på riksnivå. Under det tredje kvartalet i år ökade priserna med mellan två och sex procent på Sveriges storstadsmarknader. Utvecklingen på villamarknaden är dock svagt negativ. Detta visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Skriven av Redaktionen 2018-10-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

"Jämför vi tredje kvartalet i år med andra kvartalet ser vi en signifikant ökning av bostadsrättspriserna, där innerstadsmarknaderna i Stockholm, Göteborg och Malmö ökat med tre, två respektive fyra procent. Med tanke på att det tredje kvartalet sträcker sig över juli och augusti är det ett styrketecken för marknaden", säger Erik Wikander, vd Mäklarhuset.

Tremånaders siffran från Svensk Mäklarstatistik jämför juli till september 2018 mot april till juni 2018. Statistiken visar att priserna på riksnivå ökat med tre procent de senaste tre månaderna, medan uppgången summeras till mellan två och sex procent för övriga uppmätta storstadsregioner.

Villamarknaden har dock utvecklats svagare med en nedgång på en procent den senaste månaden och en i princip oförändrad utveckling de senaste tre månaderna. Enligt Erik Wikander kan utvecklingen bero på en kombination av säsong och prisnivå.

"Det vi ser på bostadsmarknaden är fortsatt att objekt i de högre prisklasserna går trögare, vilket bland annat syns i nyproduktion och på villamarknaden. Detta har att göra med att effekten av det nya amorteringskravet blir mer märkbart ju högre priset är. Utöver detta är säljcyklerna på villamarknaden till sin natur längre vilket innebär att marknaden inte kommer igång lika snabbt efter sommaren", säger Erik Wikander.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration